HAYVANCILIK DESTEKLERİ AÇIKLANDI: BUZAĞI 1.400, MALAK DESTEĞİ İSE 2.800 TL OLDU.
Çiftçilerin uzun süredir beklediği destek artışı sonunda geldi. "Saman pahalı, yem pahalı" diyen üreticiye bir nebze de olsa nefes olacak karar Resmî Gazete'de yayımlandı. 10395 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2025'ten itibaren hayvancılık destekleri beklentileri ne kadar karşılar Bilinmez ama yükseltildi.
Buzağı ve malak desteği:
2025 yılında buzağı başına 1.400 TL, malak başına ise 2.800 TL ödenecek. Suni tohumlama ya da embriyo transferiyle doğanlara da ek para verilecek.
Kuzu ve oğlak desteği:
En az 150 hayvanı olan sürülere destek devam edecek. 150'nin üzerindeki her hayvan için %80 daha fazla ödeme yapılacak.
Süt desteği:
Çiftçinin en çok merak ettiği süt parası da aylık dönemler halinde ödenecek. Rakamı Tarım Bakanlığı açıklayacak, para düzenli olarak çiftçinin hesabına yatacak.
Hayvan atıkları desteği:
Büyükbaş için 5.000 TL/baş, küçükbaş için 2.000 TL/baş ödeme yapılacak.
Genetik ve koruma desteği:
– Damızlık yerli sığır için 7.250 TL
– Büyükbaş hassas koruma için 12.000 TL
– Küçükbaş hassas koruma için 3.500 TL
– Arı kovanı başına 500 TL
– İpekböceği için 1.000 TL/kg destek ödenecek.
Hayvan sağlığı desteği:
Bakanlığın şart koştuğu aşı ve biyolojik ürünleri uygulatıp veteriner kontrolünden geçen hayvanlara ayrıca destek sağlanacak.
Yeni destekler 2025 yılı bütçesinden ödenecek. 2024 yılı için ise eski kurallar uygulanmaya devam edecek.