Tarih: 06.09.2012 17:52

YAĞLI GÜREŞİN KİSPETİ EDİRNE’DE DİKİLECEK

Facebook Twitter Linked-in

YAĞLI GÜREŞİN KİSPETİ EDİRNE’DE DİKİLECEK

 Yağlı Güreşin merkezi olan Edirne’ye proje kapsamında Kispet ustası kazandırıldı. Bundan sonra Edirne yağlı güreşin yanında kispet ustalarıyla da anılması bekleniyor. Projeyi Edirne Halk Eğitim Merkezi Müdürü Recep Kozan’ın öncülüğünde usta öğretici Adem Kayın usta olması için meşhur kispet ustası Bigalı İrfan Şahin usta’nın yanında kalarak öğrendiği kaydedildi. Yine proje kapsamında Adem Kayın’nın imalat yapması için hazırlıkların yapılmasına başlandığı belirtildi. Aynı zamanda el sanatları olarak ta değerlendirilecek olan küçük kispetlerin yapılarak Edirne hatırası şeklinde satılacağı ifade edildi.

Halk Eğitim Merkezinde yapılan basın açıklamasında Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan unutulmaya yüz tutmuş el sanatları projesi kapsamında önemli bir ustanın Edirne’ye kazandırıldığını söyledi. Kırkpınar’ın 651. Yılını kutladıklarını böyle büyük bir kültürün Edirne’de yapıldığını ifade eden Özcan kispetin yapılmamasının büyük bir eksiklik olduğunu söyledi. Özcan, dolayısıyla Halk Eğitim Müdürlüğünün böyle bir eksikliğini tespit edilerek  proje kapsamında, Valilik il özel idaresinin desteğiyle giderildiğini ifade etti. Edirne'nin güreşin olduğu gibi 'kispetin de merkezi' olacağını anlatan Özcan, 'Edirne, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne ev sahipliği yapmasına rağmen elde kispet diken bir ustası yoktu. Pehlivanlar, kispetlerini farklı şehirlerden temin ediyor. Hazırladığımız proje kapsamında Adem Kayın'ı unutulmaya yüz tutmuş sanatın son temsilcisi 68 yaşındaki İrfan Şahin'in yanına gönderdik. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne katılan pehlivanların kispetlerini buradan almasını istiyoruz. Güreşin merkezi burası, kispetin merkezi de burası olsun' diye konuştu.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Recep Kozan, el ile kispet dikimi başta olmak üzere deri üzerine Selimiye Camii gibi çalışmaların yapılması konusunda özel idarenin desteğiyle proje hazırladıklarını belirtti.

Elde kispet dikim ustalarının sının yanında el sanatını öğrenen Adem Kayın da 40 günde son ustanın yanında iyice piştiğini anlatarak, 'Tek bir usta tarafından yapılan bu işi öğrenmeye kara verdim. Deri dikimiyle ilgili bilgim olduğu için konuya kolay adapte oldum. Bundan sonra yağlı güreşlerin olimpiyatları olarak bilinen Kırkpınar'da, başpehlivanların kispetlerini biz hazırlamak istiyoruz. İlk önce Edirneli başpehlivan Ahmet Yavuz'a Edirneli usta olarak bir kispet dikmek istiyorum' dedi.

Heves Kayın ise deri işleme ve deriden dekoratif ürünler hazırlama altyapısı olduğu için kispet konusunda zorlanmadıklarını ve eşiyle güzel işlere imza atacaklarını kaydetti.

Heves Kayın, açacakları kurslarla yeni ustalar da kazandıracaklarını sözlerine ekledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —