Tarih: 14.11.2014 17:07

14 KASIM 2014 DÜNYA DİYABET GÜNÜ BASIN BÜLTENİ

Facebook Twitter Linked-in

14 KASIM 2014 DÜNYA DİYABET GÜNÜ BASIN BÜLTENİ

Edirne Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada; 14 Kasım 2014 tarihinin Dünya Diyabet Günü olduğunu dikkat çekerek yayımlanan bildiride; “Yaşam boyu süren ciddi bir metabolizma bozukluğu olan diyabet, müdahale edilmediği takdirde vücudun hemen hemen bütün organlarını etkileyebilmektedir. Kontrol altında tutulamayan diyabet; körlüğe, kalp ve damar hastalıklarına, inmeye (felç), böbrek yetmezliğine ve sinir sisteminde tahribata yol açmaktadır. Gebelik sürecinde kontrol altına alınamayan diyabet ise doğumsal bozuklukların görülme riskini artırmaktadır.” Dendi.

Edirne Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada şöyle dendi;

Diyabeti düşündürecek olan başlıca şikâyetler:

 Sık sık idrara çıkma, Ağız kuruluğu, Hızlı kilo kaybetme, Halsizlik ve çabuk yorulma

Diyabet için risk faktörleri:

 45 yaşının üstünde olmak, Fazla kilolu olmak, Diyabeti olan yakın bir aile ferdinin olması (anne, baba veya kardeşler gibi), Daha önceki hamilelik esnasında diyabet gelişmiş olması

Diyabet türleri:

Tip 1 Diyabet

Bu tipte diyabeti olan kişiler, her gün insülin almak zorundadır. Bu tip diyabet eskiden 'Juvenil

(çocukluk çağı) Diyabet' veya 'İnsüline Bağımlı Diabetes Mellitus' olarak adlandırılırdı.

Tip 2 Diyabet

Bu tip diyabet, sık aralıklarla besin alımı ve düzenli egzersizler ile kontrol altına alınabilmektedir. Bazı kişilerin, aynı zamanda, diyabet hapları veya insülin kullanmaları gerekebilir. Bu tip diyabet eskiden 'Erişkin Çağı Diyabeti' veya 'İnsüline Bağımlı Olmayan Diabetes Mellitus' olarak adlandırılırdı.

Gestasyonel Diyabet

Gebelikte ortaya çıkan diyabet türüdür.

DİYABET TEDAVİSİ

Amaç; organ hasarlarının önlenmesidir.

Diyabet tedavisinde amaç; hastanın kendini daha iyi hissetmesini sağlamanın ötesinde, diyabet nedeniyle gelişebilen kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği, göz problemleri, sinir hasarı ve iyileşmeyen yaralar gibi komplikasyonların önlenmesidir.

Diyabet tedavisi, bir takım işidir. Merkezde hasta olmak üzere bu takımda; hastaya yardımcı olacak diyabet uzmanı endokrinolog, diyabet hemşiresi ve diyetisyen olmalıdır. Gerektiğinde hastaların göz, kalp, böbrek veya ayak problemleri için ilgili bölümlerle koordineli çalışmaya gidilmelidir.

Diyabet tedavisinin bir numaralı amacı; yüksek kan şekeri seviyelerini kontrol altına almaktır. Bunu sağlayacak çeşitli yöntemler vardır.

Bunlar:

 Sağlıklı besinler yemek, Düzenli egzersiz yapmak, Gerekli olması halinde ağızdan ilaçlar veya insülin kullanmak, Kan şekeri ölçümleri yapmaktır.

Ailenizde diyabetli kişiler var ise ya da yukarıdaki belirtilerden en az birini taşıyorsanız mutlaka kayıtlı olduğunuz Aile Sağlığı Merkezine giderek kan şekeri ölçümünüzü yaptırmalısınız.

Aile Hekiminizin yönlendirmesi ve rutin kan kontrollerinizin yapılması sonrasında, İlimiz Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı Toplum Sağlığı Merkezi Obezite Danışma Biriminden ücretsiz olarak beslenme danışmanlığı alabilirsiniz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —