Tarih: 26.03.2015 15:31

26 MART EDİRNE’NİN KARA GÜNÜ VE SİNAGOG AÇILIŞI!

Facebook Twitter Linked-in

26 MART EDİRNE’NİN KARA GÜNÜ VE SİNAGOG AÇILIŞI!

Edirne’nin 26 Mart İşgali ile ilgili Saadet Partisi Edirne Milletvekili adayı Ali Demirkıran, şu açıklamayı yaptı; 26 Mart 1913 Edirne’nin Bulgar işgaline maruz kaldığı kara günüdür.  1912-13 yıllarının karmaşık ve karanlıkta kalmış Balkan Savaşları, Avrupa tarihinde ırkçılık ve çatışmanın hâkim olduğu bir dönemin başlangıcını temsil eder. 1789 Fransız Devrimi’nin ardından gelen ırkçılık akımları Balkanlarda, Türk ve Müslüman düşmanlığı biçiminde algılanmıştır.

Batılı devletler bu dönemde, sömürü düzenlerini sürdürmek ve genişletmek için Osmanlı topraklarında fitne ve isyana teşvik ediyorlardı. Aynı bu gün  güney doğumuzda ve orta doğuda olduğu gibi.

26 Mart 1913 Edirne’nin işgal edildiği kara günümüzdür. 500 yıl beraber yaşadığımız insanlar sömürgeci batılıların tahrik ve desteği ile isyan ettiler. Huzur adası olan balkanlara kin ve düşmanlık tohumlarını ektiler. Ne yazık ki bunun acısını hepimiz çektik. Edirne’nin işgalinde sadece Müslümanlar değil, burada yaşayan bütün ahali, Rumlar ve Yahudiler de zulme uğradılar.

 Balkanlarda, tabiî ki Edirne’de de Müslümanlar, Hristiyanlar, Yahudiler yüzyıllarca birlikte yaşadılar. Hiç kimse ırkından veya dininden dolayı baskı görmedi. Nitekim 1900 yıllarının başında büyük Edirne yangınında Yahudi ibadethaneleri çok zarar gördü. Bunun üzerine 1907 yılında zamanın Padişahı II. Abdülhamid tarafından Edirne’deki Yahudi cemaati için bir sinagog inşa edildi. Zamanla Yahudi nüfusunun göç etmesi sebebiyle bu sinagog bakımsız hale geldi.

Şimdi bir asır aradan sonra devlet tarafından restorasyonu tamamlanan sinagogun açılış töreni yapılacak.

Açılışlar sevinç ve mutluluk ifade eden günlerdir. İşgaller ise bir millet için kara ve acı günlerdir. Tam da böyle bir günde 26 Martta sinagogun açılış töreni ister istemez insanın aklına acaba bu bir tesadüf müdür? Sorusunu akla getiriyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —