Tarih: 08.03.2016 18:35

8 Mart Dünya kadınlar günü...

Facebook Twitter Linked-in

8 Mart Dünya kadınlar günü...

8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde dokuma işçisi kadınların daha iyi çalışma koşulları istemiyle başlattıkları grevi kırmak için polisin gücü kullanarak işçileri fabrikaya kilitleyen gözü dönmüş işverenin çıkarttığı yangında 129 kadın işçi yanarak hayatlarını kaybetmişti...

Kadın işçilerin bu onurlu mücadelesi bence dünya işçilerinin hak arayışlarının ve insanca şartlarda çalışma istemelerinin başlangıç noktasıdır... Acımasız kapitalist sistemin temsilcilerinin bu utanç günü 120 yıl sonra Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 16 Aralık 1977 tarihinde yapılan oturumda  8 Mart tarihi 'Dünya Kadınlar Günü' olarak anılmasını kabul edilmiştir.

Bu tarih Büyük ATATÜRK' ün Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını vermesinden tam 43 yıl 12 gün sonra olması Ulu önderimizin Türk kadınlarına verdiği önemin en güzel göstergelerinden sadece biridir... Unutmamak gerekir ki kadınların seçme ve seçilme haklarını elde edişi; Fransa'da Atatürk Türkiye sin'den 10 yıl, İtalya'da 14 yıl İsviçre'de ise tam 38 yıl sonra gerçekleşmiştir!

Bu vesile ile Atatürk'ün manevi huzurunda 8 Mart dünya kadınlar gününde bütün kadınların önünde saygı ile eğiliyorum...




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —