10737,70%-1,29
41,16% 0,01
48,05% 0,10
4675,28% -0,74
7558,49% 0,00
SELİMİYE’NİN KUBBESİNE 21. YÜZYIL MÜDAHALESİ TEPKİ ÇEKİYOR
Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii’nin kubbesinde yürütülen restorasyon çalışmaları, tarihi dokunun bozulacağı endişesiyle büyük tartışma yarattı. Bilim Kurulu’nun üç kez reddetmesine rağmen ‘Yüksek Kurul’dan onay alan ve ana kubbenin “beyaza boyanarak” yeniden düzenlenmesini öngören proje, hem uzmanlardan hem de kamuoyundan tepki görüyor.
Restorasyon kapsamında kubbede yer alan ve hattat Hasan Çelebi tarafından 18. yüzyılda yazılan hatların kaldırılması, Allah’ın isimlerinin yer aldığı 8 madalyonun silinmesi ve yerine 21. yüzyıl tarzında yeni bir yazı istifi uygulanması gündemde.
Hattat Hüseyin Kutlu’nun başını çektiği bir ekibin bu değişikliğe öncülük ettiği yönündeki söylentiler, Selimiye’nin tarihi kimliğinin “modern bir anlayışa kurban edileceği” endişesini artırdı. “UNESCO mirasına gölge düşürecek” bu hamlenin, Hattat Hüseyin Kutlu ve ekibi tarafından “tarihe geçecek bir iş” olarak görüldüğü; ısrarlarının sebebinin ise Selimiye üzerinden bir iz bırakma arzusu olduğu iddia ediliyor.
Sanat tarihçileri ve uzmanlar, Selimiye’nin mevcut süslemelerinin Osmanlı’nın kültürel zenginliğini yansıttığını, “barok etkisi taşıyor” gerekçesiyle bunların silinmesinin doğru olmadığını vurguluyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan caminin kubbesine yapılacak bu müdahalenin, miras statüsünü dahi riske atabileceği belirtiliyor.
Karar gazetesinin dünkü haberine göre, Bilim Kurulu üyeleri, “Selimiye Camii’ne bu kötülük yapılırsa istifa ederiz” diyerek rest çekti. Ayrıca bazı kaynaklar, projenin bürokratik tazyikle onaylandığını ve bu durumun kurul üyeleri arasında rahatsızlık yarattığını ileri sürüyor.
Edirne halkı ve tarih severler, “Selimiye, Mimar Sinan’ın ustalık eseri olarak olduğu gibi korunmalı, tarihe 21. yüzyıl yorumlarıyla müdahale edilmemeli” diyerek projeye tepki gösteriyor.