Tarih: 09.03.2017 17:04

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ ENGELLİ VE YAŞLILARIN AYAĞINA GİDİYOR

Facebook Twitter Linked-in

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ ENGELLİ VE YAŞLILARIN AYAĞINA GİDİYOR

Edirne Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Edirne Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin hazırladığı  “Ağız Sağlığınız İçin Yolları Aştık Kapınıza Ulaştık” isimli proje Trakya Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilip, Eylül 2016 tarihi itibari ile uygulamaya koyuldu ve Edirne Halk Sağlığı Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Edirne  Otizm Derneği ve Edirne  Bedensel Engelliler Dernekleri ile ortaklaşa yürütülen proje kapsamında, Gezici Diş Tedavi Aracı satın alımı tamamlanarak 16 Şubat 2017de hizmete başladı.

“Ağız Sağlığınız için Yolları Aştık Kapınıza Ulaştık” projesi, öncelikle Edirne İl genelinde köylerde yaşayan engelli bireylere, 65 yaş üstü bireylere ve çocuklara ulaşmayı hedeflemekte. Yetkililer tedavi için gidilen yerleşim alanlarında ikamet eden ve tedaviye ihtiyaç duyanvatandaşlarında bu hizmetlerden faydalanma imkanına sahip olduklarını belirtti.

Özellikle ağız sağlığı yönünden yüksek risk grubunda bulunan engelli bireylerin tedavi süreçleri de sağlıklı bireylere göre daha zahmetli olmakta ve uzun sürmekte. Bu nedenle düzenli kontrollerin ve koruyucu ağız ve diş sağlığı uygulamalarının önemine vurgu yapan yetkililer “Engelli bireyleri ev ortamlarından alıp araca bindirmek ve sağlık merkezine getirmek birey için travma ve ajitasyona neden olmakta, aile içinse zahmetli ve sıkıntılı bir sürecin yaşanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle ana hedefimiz onlara ulaşmak.” diyerek engelli derneklerinden iletişim bilgilerinin ulaşıldığını, derneklerle bağlantısı olmayan engelli bireylerin merkezimizi arayarak destek alabilecekleri bilgisi verildi

Ağız ve diş sağlığı problemlerinin dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok yaygın görülen bir halk sağlığı sorunu olması, tedaviden çok koruyucu önlemlerin alınmasının gerekliliği göz önüne alınarak çalışmalarına başlatılan projede çocuklara yönelik bilinçlendirme faaliyetleri de yer almakta.

Trakya bölgesinde ilk örnek uygulama ;

Dolgu tedavisi,

Kanal tedavisi

Diş çekimleri,

Diş protez uygulamaları,

Koruyucu uygulamalar kapsamında flourfissür uygulamalarını içermekte.

Ayrıca proje faaliyetleri arasında bulunan “Engelli Bireylerle İletişim” konulu eğitim tüm personele yönelik olarak gerçekleştirildi. 47 personelin katıldığı eğitimler sayesinde hizmetlerin etkinliğinin arttırılması amaçlanmaktadır.

Diş hekimi, diş protez uzmanı ve şoförden oluşan üç kişilik bir ekibin görev aldığı gezici hizmet sunumunda ilk durak Merkez ilçeye bağlı Büyükdöllük köyüydü. Mobil araç içinde tedavileri yapılan hastalar uygulamadan memnuniyetlerini dile getirdiler.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —