Tarih: 18.01.2016 15:35

ANESTEZİNİN BİLİNMEYENLERİ

Facebook Twitter Linked-in

ANESTEZİNİN BİLİNMEYENLERİ

Edirne Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğince düzenlenen etkinlikte, Edirne Uzunköprü Devlet Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Yeşim Işıkçı, Anestezi ile ilgili merak edilenler hakkında bilgiler verdi. Işıkçı; “halk arasında 'Narkoz' da denilen anestezi; hastanın yaşamsal fonksiyonlarda bir değişiklik olmadan geçici bilinç kaybı, reflekslerin baskılanması, kas gevşemesi sağlanması ile birlikte duyu fonksiyonlarının ortadan kaldırılarak cerrahi girişimlerin güvenli ve başarılı bir şekilde gerçekleşmesinin sağlanmasıdır.” Dedi.

Edirne Uzunköprü Devlet Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Yeşim Işıkçı, açıklamasına Anestezi, konusunda merak edilenlere cevap vererek devam etti.

 Anestezi Nedir

Anestezi, cerrahi müdahalelerden önce ameliyathane koşullarında Anestezi Uzman Doktoru tarafından uygulanan, bedenin tümünün ya da belli bir bölümünün ağrıya duyarsız hale gelmesini sağlayan isleme verilen addır. Cerrahi uygulamalarda ameliyat öncesi ve sonrasında ağrı duyulmamasını sağlayan tıbbi uygulamaları içerir.

En Uygun Anestezi Yöntemini Seçmek

Anestezi Uzmanının en önemli görevi, ameliyat öncesi hastayı muayene edip tıbbi durumuna göre  en uygun anestezi yöntemini seçmek ve hastayla birlikte karar vermektir. Genel, lokal veya bölgesel anestezi mi yapılacağı kararı basit değildir. Anestezi şekli hastanın ameliyatına, ameliyat süresinin uzunluğuna, hastanın tıbbi ve cerrahi öyküsüne ve  fizik muayene bulgularına göre seçilir.

Genel Anestezi

Genel anestezi, yaşamsal fonksiyonlarda bir değişiklik olmadan geçici bilinç kaybı, reflekslerin baskılanması, kas gevşemesi sağlanması ile birlikte duyu fonksiyonlarının ortadan kaldırılarak cerrahi girişimlerin güvenli ve başarılı bir şekilde gerçekleşmesinin sağlanmasıdır. Bu tür anesteziye halk arasında 'Narkoz' da denilmektedir. Hasta ameliyat masasına yatırıldıktan sonra kalp atımları, kan basıncı (tansiyon), kan oksijen düzeyi ölçümü yapılır ve genelde damar içine ilaç verilerek anesteziye başlanır. Bilinç kaybını takiben kaslar kas gevşetici ile geçici olarak felç edilir. Ameliyat boyunca hastanın solunumu, hastanın soluk borusuna entübasyon tüpü denilen bir tüp yerleştirilerek donanımlı bir cihaz tarafından kontrol altında tutulur.  Anestezinin devamı için anestezik gazlar kullanılır.  Genel anestezi süresince, hastanın solunumu, dolaşımı, oksijenasyonu, anestezinin derinliği, kanamalar, verilecek sıvılar ve diğer birçok parametre anestezi ekibi tarafından takip ve kontrol edilmektedir. Genel anestezi ile tüm uygun cerrahi koşullar sağlanarak tüm ameliyatlar gerçekleştirilebilir. Genel anestezi öncesi dikkat edilecek en önemli unsurlardan birisi, yaş göre değişmekle birlikte, ortalama 6-8 saatlik bir açlık döneminin bulunmasıdır. Tokluğa bağlı kusma, mide içeriğinin akciğerlere kaçabilmekte ve anestezi sırasında ve sonrasında çok önemli sorunlara yol açabilmektedir.

Lokal Anestezi

Bu anestezi türü küçük operasyonlarda kullanılmaktadır. Sadece girişimin yapılacağı küçük bir bölgedeki sinir uçları uyuşturularak sağlanmaktadır. Uygulama, genellikle müdahaleyi yapacak doktor tarafından yapılabilir. Bu yönteme örnek olarak göz ameliyatları, tüm açık yaraların dikilmesi, küçük cerrahi girişimler ve biyopsi alınması sayılabilir.

Bölgesel Anestezi

Bu yöntemde bilinç kaybı olmadan belirli bir bölgede ağrı ve his duyusu ortadan kaldırılarak cerrahi işlem gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem içinde Spinal, Epidural, Kombine Spino-Epidural ve Sinir Pleksusblokajları sayılabilir. Bu yönteme örnek olarak göbek altında ağrı ve duyu hissi ortadan kaldırılarak yapılan sezaryen, ağrısız doğum, artroskopi, bacak ve ayak ortopedik girişimler, prostat, kasık fıtığı, hemoroit gibi ameliyatları sayabiliriz.

Sedasyon ve Sedoanaljezi

Hastanın spontan solunumu korunarak hafif anestezik, analjezik ve sedatif ilaçlarla hastanın uyutularak ağrı ve algı hissinin ortadan kaldırılmasıdır. Bu anestezi biçimiyle hafif lokal anestezik de eklenerek endoskopi, kolonoskopi ve sünnet gibi küçük operasyonlar yapılır




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —