Ayçiçeğinin Türkiye için çok önemli bir bitki olduğunu ifade eden Birlik Başkanı Kırbiç, son dönemdeki kuraklığa vurgu yaptı. Kırbiç, 'Bu sene yaşanan kuraklığı siz de takip ettiniz. Aslında kuraklıktan da önce ülkemizdeki ekiliş alanlarında bir daralma var. Bunun sebebi de geçtiğimiz yıl ayçiçek fiyatları, özellikle İç Anadolu bölgesinde çok düşük seviyelerde seyrettiği için o bölgelerimizde ekim alanlarında ciddi daralma oluştu. Özellikle Çorum ve Konya taraflarında ciddi bir ayçiçeği üretimi vardı ancak fiyatların düşük kalmasından dolayı bu yıl aynı ekim alanlarını daralttılar. Bu da ülke üretiminde de ciddi bir düşüş anlamına gelmekte. Bunun akabinde kuraklık da bu yıl baş gösterdi. Uzmanlar da dile getirdi; 100 yılın en sıcak günlerini yaşadık. Ayçiçeği yazlık bir bitki olduğu için gerçekten sıcaklardan çok etkilendi.
Hem kurum hem de üretici olarak amaçlarının ülke üretimini arttırmak olduğunun altını çizen Kırbiç, 'Eğer bu yıl da çiftçimizi memnun edecek bir fiyat ve destekleme oluşmazsa çiftçilerimiz bu yıl ekim alanlarını biraz daha daraltıp, ülke üretiminde gelecek yıllarda daha da düşüşler yaşanabilir. Geçtiğimiz yıl tarım teşkilatları vasıtasıyla teşviklerle üretime yönlendirildi. Bu güzel bir durumdu. Ancak çiftçi bu işi hobi için değil para kazanmak için yapmakta. Çiftçi hangi üründen para kazanırsa oraya yönelmekte. Şu anda da İç Anadolu Bölgesi'nde işte şeker pancarı, mısır, nohut, fasulye, mercimek gibi veya buğday gibi diğer ürünlere bir yönelme oldu. Bu kazançtan dolayı. Trakya bölgesinde bu ürün deseni sapması çok fazla olmadı. Çünkü bizim çok fazla alternatifimiz yok.
Ülke genelindeki yağ fiyatlarının da pahalı olmadığını söyleyen Kırbiç, 'Yağ fiyatları aslında pahalı değil. Biz hem yağ üreticisi bir kurum hem de çiftçi olarak baktığımızda 1,5 - 2 yıl önce yağ fiyatları şimdikinin daha üzerindeydi. Şu anda önceki yılların daha altında seyretmekte. Ancak bunun bizi üzen tarafı var, her nedense yağ fiyatları her zaman çok haber olmakta. Bizim penceremizden baktığınızda bu büyütülecek bir olay değil. 1 kişinin yıllık yağ tüketimi 12 litre. Bu da aylığa vurduğumuzda, bir kişinin 1 aylık tüketimi 1 litre yağ. Bunu da günlüğe vurduğumuzda günlük 1 TL bile yağ gideri masrafı yok. Bunun yanında ülkemizde fiyatı düşen tek gıda ayçiçek yağıdır'
Düzgün politikalarla insanların teşvik edilerek ülke üretiminin arttırılabileceğini belirten Kırbiç, 'Destekleme miktarları çiftçimizin memnuniyeti açısından gerçekten önemli. Çünkü buğdaydaki bu prim geçtiğimiz yıl sadece TMO'ya teslim edenlere vardı 1000 TL. Bu yıl tüm üreten kişilere bu destekleme verildi. Ayçiçeğinde zaten tüm üreticilere vardı ama biz bunun arttırılmasını istiyoruz. Çünkü son günlerde baktığınızda girdilerde gerçekten büyük bir artış var. Kuraklık neticesinde de üreticimizin kazancında da bir düşüş olacaktır. Dolayısıyla prim anlamında çiftçiyi memnun edecek bir rakam olması lazım. Ülke üretiminin arttırılması için buna ihtiyacımız var.