-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİNDE KRİTİK DÖNEM: KURAKLIK VE EKONOMİK ZORLUKLAR ALARM VERİYOR
Trakya Birlik, kuraklık ve ekonomik olumsuzluklara rağmen 2023-2024 sezonunu kârla kapattı. Ancak ayçiçeği üretiminde sürdürülebilirlik ciddi tehdit altında.
AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİNDE KRİTİK DÖNEM: KURAKLIK VE EKONOMİK ZORLUKLAR ALARM VERİYOR
Trakya Birlik’in Olağan Genel Kurulu Düzenlendi.
Trakya Birlik 2023-2024 İş Yılı Olağan Genel Kurulu, Mimar Sinan Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Genel kurulda konuşan Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, ayçiçeğinin Türkiye için stratejik öneme sahip bir ürün olduğunu vurguladı. Kırbiç, üretimi artırmak ve çiftçilerin emeğinin karşılığını alabilmesi için yoğun çaba harcadıklarını belirtti. Kuraklık ve sıcaklık gibi olumsuz hava koşullarının üretimi ciddi şekilde etkilediğini ifade eden Kırbiç, alınan tedbirlerle iş yılını kârlı bir şekilde kapattıklarını söyledi.
Savaş ve Ekonomik Faktörler Üretimi Zorlaştırıyor
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından 2022-2023 sezonunda rekor üretim sağlandığını hatırlatan Kırbiç, hasat döneminde oluşan düşük fiyatlar ve sıfırlanan ithalat vergilerinin piyasayı çökerttiğini dile getirdi. 2023-2024 sezonunda ise yüksek finans maliyetlerinin üreticiyi desteklemek yerine sanayiciyi öne çıkardığını belirtti. Ülke genelinde azalan üretim nedeniyle ayçiçeğinde kendi kendine yetme oranı %50’nin altına düştü.
Kuraklık Üreticiyi Zor Durumda Bıraktı
Kırbiç, özellikle Edirne bölgesinde yaşanan kuraklık nedeniyle ciddi verim kayıpları yaşandığını ve üreticilerin gelir kaybına uğradığını belirtti. Bu duruma çözüm olarak ayçiçeğinin kuraklık sigortası kapsamına alınması için Tarım Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını aktardı. Çalışmalar neticesinde ayçiçeğinin TARSİM kapsamına alınması kararı alındı.
Üretim Artışı İçin Yeni Politikalar
Trakya Birlik, alınan önlemler ve tarife kontenjanı uygulamalarıyla çiftçilerin korunması adına önemli adımlar attı. Kırbiç, sürdürülebilir üretim için teknolojik yatırımları artıracaklarını ve çiftçilerin yanında olmaya devam edeceklerini belirtti. Ayçiçeğinde ülke yeterliliğini sağlama hedefiyle yapılan bu çalışmaların önümüzdeki sezonlarda da süreceği ifade edildi.
PROF. DR. FİLİZ TUNA’DAN MİNİKLERE SKOLYOZ TARAMASI
EDİRNE’DE ŞUBAT AYINDA 590 KONUT SATILDI
“BU PAYLAŞIM DEVLET CİDDİYETİYLE BAĞDAŞMAZ ”
EDİRNE HIZLA YAŞLANIYOR: NÜFUSUN %18’i 65 YAŞ ÜSTÜ
159 YILLIK ÇINAR: EDİRNE BELEDİYESİ
EDİRNELİ GENÇ AŞÇILAR MÜNİH’TE TECRÜBE KAZANDI
ŞEHİT BABASI ALİŞ BİLEN'E DOĞUM GÜNÜ SÜRPRİZİ
İSTİKLAL MARŞI’NIN 105. YILI: VALİ SEZER’DEN BİRLİK VE VEFA MESAJI
ÖZEL İDARE GENEL SEKRETER YARDIMCISI YILDIRIM KANUN TANIMIYOR
MODİFİYE TARTIŞMASINA EDİRNE’DEN “NETLİK ” ÇAĞRISI
ENEZ’DE NÜFUSUN %17’Sİ ÜNİVERSİTE MEZUNU
HAVSA’DA NÜFUSUN %14’Ü ÜNİVERSİTE MEZUNU
KEŞAN, MUSTAFA AKSAL’I SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
İPSALA’NIN TARİHİ DEĞERLERİ TURİZME KAZANDIRILIYOR
KARAAĞAÇ'TA AĞAÇLAR SADECE BUDANMADI, KÖKÜNDEN DE SÖKÜLDÜ
UZ.DR.DİLEK TUNCER'E EDİRNE TABİP ODASI’NDAN MESLEKİ BAŞARI ÖDÜLÜ
SELİMİYE İLE ESKİ CAMİ ARASINDA RAY MI VARDI?
KADINLARIN ONURLU MÜCADELESİNE SAYGIYLA
GÜMÜLCİNE’DE TARTIŞMALI ÇAĞRI: HASTANEDEKİ BAŞÖRTÜSÜ VE TÜRKÇE KONUŞMA ELEŞTİRİLDİ
İPSALA’DA HER 7 KİŞİDEN BİRİ ÜNİVERSİTE MEZUNU
UZUNKÖPRÜ’DE HER BEŞ KİŞİDEN BİRİ ÜNİVERSİTE MEZUNU
ROMAN KADINLARIN SESSİZ ÇIĞLIĞI EDİRNE’DEN YÜKSELECEK ”
KEŞAN’DA HER DÖRT KİŞİDEN BİRİ ÜNİVERSİTE MEZUNU
AKARYAKIT'A BEKLENEN ZAM NİHAYET AÇIKLANDI
EMEKLİLER;“BAYRAM İKRAMİYESİ GERÇEKÇİ ARTIRILSIN”
ÇELTİK EKİMİ İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI
EDİRNE’DE BARAJLARIN DOLULUK ORANI
Yükleniyor




