BETON SANTRALİ MERİÇ NEHRİNİN İÇİNDE YAPILDI!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yanıltılıyor!
CHP Edirne Milletvekili Doç.Dr.Okan Gaytancıoğlu Gazetemizde çıkan “EDİRNE VALİSİ EKREM CANLAP MERİÇ NEHRİ VE ÇEVRESİNİN EKOLOJİK YAPISINI BOZACAK(!)” ve “VALİ CANALP YAPMIŞ,YAPIYOR,YAPMAYA DEVAM EDECEK Mİ?” başlıklı haberlerimize dayanarak TBMM Başkanlığına İki Soru Önergesi vermişti. Edirne Olay Gazetesi olarak bu soru önergelerini; “GAYTANCIOĞLU EDİRNE VALİLİĞİ İLE İLGİLİ TBMM BAŞKANLIĞINA İKİ SORU ÖNERGESİ VERDİ” başlıklı haberimizle Edirne kamuoyuna duyurmuştuk.
CHP Edirne Milletvekili Doç.Dr.Okan Gaytancıoğlu’nun, Meriç Nehrine Yapılan Beton Santrali ve Çevreye etkileri ile ilgili sorusuna, 5 maddelik bir cevap veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yanıltılıyor! Bakan Kurım; '
Meriç nehrinin içinde yapılan Beton Santralinin -Bir Oldu Bittinin- kanunlara uygun ve doğaya zararsız olduğunu söylemiş.'
Konuya sahip çıkıp TBMM de Edirne’nin hakkını arayan CHP Edirne Milletvekili Doç.Dr.Okan Gaytancıoğlu’na Edirne Olay Gazetesi olarak teşekkür ediyoruz. Öte yandan bakanlığın verdiği 5 maddelik cevaba karşı cevap olarak konunun uzmanlarınla birlikte hazırladığımız teknik çalışmayı da Edirne kamuoyunun ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un bilgisine sunuyoruz.
BAKANLIĞIN CEVAPLARI VE BİZİM BAKANLIĞA CEVAPLARIMIZ!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı:
1-04.02.2021 tarihinde, Edirne ili Merkez ilçesl, Yıldırım Beyazıt Mahallesi Vişnelik Mevkil 1209 ada 183 pafta bitişiğinde 2 nolu ve 3242011 erişim nolu 9,58 ha'lık ruhsat alanın 5,32 ha'Iık kısmında ve klyı kesiminde 4,07 ha'1ık alanda olmak üzere toplam9.39 ha'1ık alanda Özmeriç Kum Madencilik Turizm İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi tarafından gerçekleştirilmesi planlanan 'Kum Alımı (Rüsubat Kontrolü) Kapasite Artışı, Kırma Eleme Yıkama Tesisi, Beton Santrali ve Prefabrik Yapı Elemanları Üretimi' projesi kapsamında e-ÇED sistemi üzerinden Edirne Valiliği (Çevre,Şehirci1ik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü) başvuruda bulunulmuş ve söz konusu projeye 04.10.2021 tarihinde Çevresel Etki Değerlendirmesî Gerekli Değildir kararı verilmiştir.
Edirne Olay Gazetesi:
1-) Ancak 3242011 Erişim numaralı 1 (a) Grubu Kum Çakıl Ocağı Yıkama Eleme Tesisi’nin ruhsat alan koordinatlarının tamamı olan 9,58 hektar nehir’in içinde kalmaktadır. Ve tesislerin bulunduğu hazine ye ait Tahmini kullanılan alan ise 80 dönüm yerdir ve buda ruhsat koordinatlarının dışındadır. Edirne Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğüne ait hazine yeridir. 13/08/2020 tarih ve 13949576-220.03-E.9160 sayılı ÇED Kapsam Dışı (Hazır Beton Santrali) olarak verilen yazının içreğinde 5491 sayılı kanunla değişik 2872 sayılı Çevre kanunu ile bu kanuna istinaden çıkarılan yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması ve diğer mer’i mevzuat çerçevesinde gerekli izinlerin alınması, ekolojik dengenin bozulmamasına, çevrenin korunmasına ve geliştirilmesine yönelik tedbirlere riayet edilmesi gerektiği bildirilmektedir. Ama bununla iligili herhangi bir denetim yapılmamış ve gerekli izinlerin alınmadığı görülmektedir. DSİ. 11. Bölge Müdürlüğünün yerinde tespitleri ise 100 mt eninde, 150 mt boyunda ve el burgusu ile yapılan araştırma sonucu, derinlikler yer, yer değişmekte olup, ortalama derinliği 1,20 mt dir. Yani bunun yanı sıra ne enine ne boyuna ne de derinliğine uyulmaktadır. Faaliyet hazine arazisi olan Meriç nehir yatağında oluşmuş ve her yıl biriken kumu çıkarma ve nehir yatağını temizleme faaliyeti DSİ 11. Bölge Müdürlüğü tarafından nehir sediment raporuna göre ve tüm faaliyetlerin kontrolü DSİ 11. Bölge müdürlüğü teknik elemanlarınca yapılması gerekirken hiçbir kontrolü yapılmamıştır. Sadece Mehmet Mühezinoğlu köprüsünün ayaklarına zarar verdiği yaklaşılmaması konusunda Edirne İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğüne bildirilmiş olup ve ismi geçen müdürlükçe herhangi bir işlem yapılmamıştır. Ayrıca I(a) Grubu İşletme Ruhsatını Edirne İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü vermiştir. Bununla da ilgi ruhsat ve denetim müdürlüğü Maden Kanunun 7. Maddesine ve yapılan kurumlar arası değerlendirilen komisyon geçerlik raporuna göre gerekli denetimlerini yapmamakta olup Öz Meriç Kum’a ayrımcılık yapılmaktadır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı:
2-Tesisin 'Kum Alımı (Rüsubat Kontrolü) Kapasite Artışı, Kırma Eleme Yıkama Tesisi, Beton Santrali ve Pıefabrik Yapı Elemanları Üretimi' projesi için Çevresel Etki Değeılendirmesi Gerekli Değildir kararı vardır.
Edirne Olay Gazetesi:
2-) 13/08/2020 tarih ve 220.03-E9160 sayılı Çed Kapsam Dışı yazısı alınmıştır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
3-Edime Valiliği (Çevre,Şehirci1ik ve İklim Değişikliği Müdîirlüğü) incelenen proje tanıtım dosyasında cıva kullanıldığına dair herhangi bir beyan bulunmamaktadır.
Edirne Olay Gazetesi:
3-) Evet doğrudur ancak Kum Yıkama eleklerinin altında altın ayıklama elekleri bulunmaktadır. Ve Edirne İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğündeki Maden Mühendisi Abdullah DOĞUTÜRKÜ ‘ bunuda çok açık ve net bir şekilde bilmektedir. Günlük 50 gr altın çıkardıklarını söylemektedir. Civa ayrıştırma olayını da başka bir yerde yaptıkları söylenmektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı:
4-İşletmenin Prefabrik Yapı Elemanları Üretimi için Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir kararı mevcuttur. Marangozhane ile ilgili proje tanıtım dosyasında herhangi bir bilgi ve beyan yer alamamakta olup ayrıca marangozhane faaliyeti Çevresel Etki Değeılendîrmesi Yönetmeliği kapsamında da yer almamaktadır.
Edirne Olay Gazetesi:
4-) I(a) Gurubu Kum Çakıl Ocağı Yıkama Eleme Tesisi Beton Santrali ve Prefabrik Yapı Elemanları – (diye ÇED kapsam dışı olarak yazısı vardır.)
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı:
5-Tesiste 2019'da 2 kez ve 2021'de 1 kez yerinde denetim yapılmıştır. Rutin, tesis başvurusu veya şikâyetlere bağlı olarak denctimler devam etmektedir. Yapılan denetimlerde herhangi bir eksiklîk tespit edilmemiş ve herhangi bir ceza uygulanmamıştır. Ayrıca ilerleyen süreçte Çevresel Etki Değcrlcndirmesi (ÇED) izleme çalışmaları ve Bakanlığımız birleşik denetim programı kapsamında gerekli denetimler yapılacaktır.
Edirne Olay Gazetesi:
5-) Tesiste yapılan denetimler doğru olabilir Ancak Edirne İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü gerekli denetimleri eksik yapmaktadır.
Edirne Olay Gazetesi:
Yapılması gereken denetimler:
3213 sayılı Maden Kanununa göre İşletme projesi ve Faaliyet raporları beyana göre alındığından usulüne göre yapılmamaktadır. Teknik ve Mali konular yeterince denetlenmemektedir. Ve altın çıkarma işlemleri Maden kanunun 7. Madesine göre haksız kazanç sağlamaktadır. Ve Bunun için bu sahanın bütün evrakları ‘MAPEG’ Maden ve Petrolİşleri Genel Müdürlüğünün teknik elemanlarınca denetlenmesi gerektiği ve ayrıca Edirne İl Özel İdaresinde bulunan Ruhsatlarında ‘MAPEG’ Tarafından denetlenmesi gerekmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Kanunları böyle diyor!