Tarih: 16.09.2022 11:44

AYÇİÇEK 2 LİRAYKEN DESTEK 50 KURUŞTU

Facebook Twitter Linked-in

Trakya Birlik’e kredi verildiği zaman daha yüksek bir fiyat açıklanacağına inandığını belirten Gaytancıoğlu, “Merkez bankasını faiz oranıyla Trakya Birliğe 4-5 bin lira kredi verilmiş olsaydı Trakya Birlik herhalde daha yüksek bir fiyat açıklardı. Trakya Birlik yine de burada riske girerek yine 16 lira civarında açıklaması gerekirdi. Bunu yapamadı.” Diye konuştu.
 “AYÇİÇEK 2 LİRAYKEN DESTEK 50 KURUŞTU”
Ayçiçek’in fiyatının artmasına rağmen desteğin aynı kaldığına dikkat çeken Gaytancıoğlu, “Artan fiyatına rağmen desteğin 50 kuruş olduğunu belirten Gaytancıoğlu,  Bu çiftçi ayçiçek fiyatı 2-3 lirayken de kilogram başına 50 kuruş destek alıyordu. Şu anda 12-13 lira piyasa hala 50 kuruş destek alacak. O desteği de bir sene sonra ödeyecekler. Ekin diyorsun arkasında durmuyorsun. O zaman çiftçi kime güvenecek.” Şeklinde konuştu
ÜRETİCİYİ KORUYAN BİR GÜMRÜK VERGİSİ YOK
Üreticiyi koruyan bir gümrük vergisi olmadığını belirten Gaytancıoğlu, “Şu anda üreticiyi koruyan bir gümrük vergisi yok. Üretici Rusya,  Arjantin, Brezilya’nın ürünleriyle rekabet içerisinde. Onu koruyan yüzde 26 oranında gümrük vergisi var. Sanayici ayçiçeğini dışarıdan ithal etmiyor. Çünkü vermiyorlar. Çünkü her ülke kendi fabrikasını yaptı. Ham yağ veriyorlar. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlandı yüzde 10 gümrük vergisi koydular. Halbuki ki yüzde 36 koymaları gerekiyor. Üreticiyi koruyacak budur.” diye konuştu.
CHP İKTİDARINDA ÜRETİMİ ARTTIRACAĞIZ
Ülkenin üretim yapmaya elverişli olduğunu belirten Gaytancıoğlu, CHP iktidar olduğu zaman üretimin artırılacağını ifade etti. CHP iktidarında üreticilerin destekleneceğini dile getiren Gaytancıoğlu, “CHP iktidarında ayçiçek üretimini artıracağız. İkinci ürüne destek vereceğiz. Türkiye ilk yıllarda kendi kendine yeterli olacak. Sonra ihracatçı bir ülke olacağız.” Dedi.
ÜRETİCİNİN ARKASINDA DURAN YOK
Maliyetlerin artmasıyla birlikte üreticilerin üretim yapmaya zorlandığını üreticilere destek olunması gerektiğini söyleyen Gaytancıoğlu, “Üretici ayçiçeği, kanola ekti arkasında duran olmadı. Üreticiler geçen yılki fiyatları bile bulamadılar.”
Çeltiğin suyun içerisinde çok zor koşullarda yetişen bir ürün olduğunu belirten Gaytancıoğlu, çeltik için verilen 10 kuruşluk desteğin az olduğunu verilen desteğin en az 2 lira olması gerektiğini dile getirdi


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —