Tarih: 26.10.2023 11:08

ÇELTİK ÇİFTÇİSİNİN TMO DAN UMUDU YOK!

Facebook Twitter Linked-in

Geçtiğimiz Salı günü(24.20.2023) öğlenden sonradan, çarşamba günü öğlen saatlerine kadar Türkiye'de Çeltik ekiminin merkezi olan ipsala'daydım.
 
Kardeşlerim ve hemşehrilerimle görüştüm. 
 
İpsala ve civar köylerinde Çeltik hasadı bitmek üzere... Meteoroloji önümüzdeki bir hafta için yağış uyarısı vermiyor, bu zaman harmanı bitirmeye yeterli olur diye düşünüyorum....
 
Rabbim herkese mahsulünü toplayıp yemeyi nasip etsin.
 
Bu günlerde İpsala ve köylerinde yaşayanların ortak sikayeti; 'Anız yangınları!' 
 
Salı günü gece saat ikiye kadar tüm İps//tabir caizse İpsala 'Duman Altıydı!'
 
Vatandaşlar 'kapalı alanda. sigara içenlere ceza yazan devletimiz, Çeltik Anızı Yangınlarında neden gerekeni yapmıyor ' diye şikayetçiler!
 
Bana, 'bunları yaz,niye yazmıyorsun?' dediler!
 
Aynı zamanda Çeltik Komisyonu Başkanı da olan Kaymakamımız Ömer Sevgili' ye ilanen duyurulur!
 
Gelelim bu kadar tozu dumana katan Çeltikçilere...
 
Onlara bir vur bin işit!!! Bütün çiftciler gibi onlarda,çok dertliler çokkkkkk!
 
Bir yıl öncesine göre verimler, yer, yer 150-200 kg düşük, bu sıkıntı bazı alanlarda 250 kg lara kadar çıkabiliyor(!) Diyorlar.
 
Bu durum çeltik randımanlarında da pek farklı değil...Geçen yıl kısa tanelerde 67-68 olan randımanlar, bu yıl 64-65 lerde, Baldo tipinde geçen yıl 56-57 olan randımanlar bu yıl 52-53 lerde... Bu durum verimi de direk etkiler! Hal böyle olunca sıkıntılar büyüyor tabii ki!
 
Günlük piyasalar geçen sene harman fiyatları ile hemen hemen aynı... Baldo tipinde fiyatlar 23-24 lira civarında(!) Bu gün Bir litre mazot 42 TL (!) Geçen yılın maliyet girdileriyle, 1 kg çektiği yaklaşık 19 TL ye mal eden Çeltikçilerin, bu fiyatlarla para kazanması bir yana, masraflarını çıkartması bile imkansız görünüyor! Çeltikçilerin para kazanabilmesi için uzun danede 28-30, kısa danede de 23-25 TL gibi fiyatlar olması gerekli..Aksi halde çeltikçi bu yıl para kazanamaz, boşa kürek çekmiş olur ve önümüzdeki yıl çeltik ekimi yapmakta çok zorlanırlar!
 
 Konuştuğum Çeltikçilerin hemen hepsi TMO dan yani iktidardan umutlarını kesmiş durumdalar! 
 
TMO nun fiyat açıklaması konusunda hepsi çok tedirgin,! Bir çoğu TMO nun fiyat açıklamasını istemediğini, kendilerinden dinledim! 
 
Bir çeltik üreticisi 'abi, yaptıkları yapacaklarının teminatı ise yandık... Buğday,arpa, ayçiçeği, mısır'da verdikleri ortada,bize de vereceği %25, piyasalar zaten ona göre oluştu!' diye umutsuzluğun dile getirdi!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —