9580,66%-1,09
39,31% 0,37
45,72% 1,54
4276,64% 1,26
6853,93% 1,42
ÇELTİK ÜRETİCİLERİ PERİŞAN ‘TMO’ NEREDE?
Türkiye’de üretilen çeltiğin ( pirinç) % 50 sini en son tarım teknolojileri kullanarak üreten Edirne ili İpsala ilçesinde, çeltik üreticileri, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) önünde eylem yaptılar. “1 Kasım seçimlerinden önce 1800-1850TL/Ton olan çeltik, bu gün 1300 TL /Ton fiyatlarıyla alıcı bulamıyor.” Diyen İpsalalı çeltik üreticileri, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasaya müdahale etmesi amacıyla seslerini duyurmak üzere İpsala TMO Ajans Amirliği önünde toplandılar.
Ellerinde, “İthal ürünlerin dostu TMO”, “Bugün yoksan ne zaman TMO”, “Çiftçinin kara gün dostu nerede”, “İtinayla ithal pirinç alınır”, “TMO kime hizmet ediyor” yazan pankartlarıyla İpsala TMO Ajans Amirliği önüne gelen üreticiler onlarca traktör ve kamyonetlerle getirdikleri çeltiklerle TMO nun kapısına dayandılar. Olaysız gecen toplantıda, İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar bir konuşma yaparak çeltik üreticilerinin isteklerini dile getirdi.
“Maliyet 1.500, satış 1.200, çeltik üreticisine El Fatiha” sloganı atan çeltik üreticileri, Gazetemize, “Çeltiğimizi satamıyoruz. Tüccar piyasadan elini ayağını çekti. TMO da bizi oyalıyor. Yalnız ve çaresiz kaldık, TMO alım yapılana kadar traktörlerimizi TMO önünden çekmeyeceğiz” dediler.
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar yaptığı açıklamada;“Türkiye’de 2002 yılında 510 bin dekar olan çeltik ekilişi, bu gün 2015 yılında, 1 milyon 245 bin dekara ulaşmıştır. Bu yılki üretim miktarı Cumhuriyet tarihinde ilk defa 950 bin ton olmuştur. Bunu pirince çevirdiğiniz zaman, 600 bin ton pirinç yapmakta olan bu miktar Türkiye’nin 1 yıllık ihtiyacını karşılar duruma gelmiştir. Bizler bu durumu Ağustos ayında TMO yetkilerine ilettik fakat tüm taleplerimize duyarsız kalındı. Üreticilerin 1 kilogram çeltiği kendine maliyet 1,50 TL olup şu anda 60 randıman çeltik 1.35 TL’den işlem görmektedir. Bu da bizim maliyetimizin bile altındadır. Piyasalarda İstanbul kaynaklı iflaslar olup, bu iflaslar bölgemizde de yaşanmış durumdadır. Üreticiler olarak çeltiğimizi satamaz durumdayız” dedi.
Balcılar devamla; TMO’ya bu anlamda büyük görevler düştüğünü ifade ederek, “Acilen Tarım Bakanlığı’nın 1,50 TL maliyeti olan çeltiğimizin üzerine refah payı koyarak fiyat açıklaması ve ürünümüzün TMO tarafından satın alınması talebimizdir. Zira üreticinin gerek Tarım Kredi Kooperatifine gerekse Ziraat Bankası’na olan borçlarının günü geçmiş olup icra ve iflaslar gündeme gelecektir. Bu durumda, Alım Yapılana Kadar Traktörlerimizi TMO Önünden Çekmeyeceğiz.” Dedi.
Gazetecilere toplu fotoğraf veren Üreticiler ise sonra TMO Ajans Amirliği önüne getirdikleri traktör ve kamyonların başına gitti. TMO nun önünde bekleyiş sürerken yanındaki traktörden eline çeltik tanelerini alan İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar; “ dünyanın en kaliteli ve lezzetli pirincini üretiyoruz ama ürünümüzü satacak güvenilir tüccar bulamıyoruz. Traktörlerimizi de kamyonlarımızı da alıp buraya geldik. Toprak Mahsulleri Ofisi açılana kadar buradan ne traktörlerimizi, ne kamyonlarımızı çekmek niyetinde değiliz. Bizim tek derdimiz, piyasada alıcı bulmayan ürünümüzün TMO tarafından alınmasıdır.” Dedi.
Konuşmaların ardından, etkinliğe katılan çeltik üreticilerine İpsala Çeltik Üreticileri Birliği tarafından hazırlatılan pirinç pilavı ikram edildi. İkramın ardından TMO’nun önünden ayrılan çeltik üreticileri, çeltik dolu kamyon ve traktörlerini TMO İpsala Ajans Amirliği önünde bıraktılar.