Tarih: 05.06.2022 20:42

BAŞKA ÜLKELERİN ÇİFTÇİSİNE FAZLA VERMEYİ TERCİH ETTİLER

Facebook Twitter Linked-in

“GERÇEĞE GÖRE VERSELER İYİ DİYECEĞİZ”
Buğday fiyatları ton başına 6050 TL olarak açıklandı. TÜİK enflasyonu gerçek olsa, gübre, mazot, ilaç fiyatları TÜİK verilerine göre artsa, bizde bu fiyata iyi diyeceğiz diyen Okan Gaytancıoğlu,” Ama şu bir gerçek ki, en son buğday ithalat fiyatımız 450 $ yani 7425 TL. Yani Türk çiftçisine hasadın başlangıcında ton başına 1375 TL az ödeyecekler. Birde gübre fiyatları 1 yılda %500 arttı, mazot fiyatları 1 yılda %340 arttı, tarım ilaçları 1 yılda %200-250 arttı” dedi. 
DÜNYADA BUĞDAYA OLAN TALEP ARTTI 
Pandemi ile birlikte Dünyada buğdaya olan talep arttı, pandemi öncesi 150 $ olan buğday fiyatları 450 $ oldu. Tüm Dünyaya buğday ihracatını durduran Rusya-Ukrayna savaşı halen devam eti diyen Gaytancıoğlu,” Dünya buğday üretiminde düşüş var. Üretici ve Dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Hindistan'da aşırı kuraklıktan buğdaylar kavruldu. Bizde de rekolte, gübre fiyatlarının aşırı yükselmesinden ötürü yetersiz gübre kullanımı ve kuraklıktan ötürü beklenenin altında gerçekleşecek. 
Yani kendi üreticimize ithalat fiyatının üzerinde bir fiyat vermiş olsaydık, en azından üreticimizi korumuş olurduk. Ayrıca fiyatı açıklarken 1000 TL primden de bahsediyorlar. O primi çiftçi 1 yıl sonra alacak. Artık rakamlarla oynamayın, laf ebeliği yapmayın Dünya ve ülkemiz bir gıda krizine gidiyor. Bu krizi gören ülkeler üretimi ve üreticiyi destekliyorlar. AKP hükümeti de üreticiyi destekliyor ama bu üreticiler Türk değil, Rus, Amerikan, Avustralya, Kanadalı üreticiler” diye konuştu. 

 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —