Tarih: 10.01.2021 15:17

ÇOĞAL;BASIN EMEKÇİLERİMİZİ 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER  GÜNÜ KUTLU OLSUN

Facebook Twitter Linked-in

 ÇOĞAL;BASIN EMEKÇİLERİMİZİ 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER  GÜNÜ KUTLU OLSUN

10 Ocak 1961’de gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, basın çalışanlarının haklarını korumak amacıyla çıkarılan 212 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinin üzerinden 60 yıl geçti. Bu güne  çalışan gazeteciler günü denerek “bayram” olarak anıldı. Yasanın çıkmasının üzerinden 60 yıl geçmesine rağmen,bugün hala  basın emekçileri, ekonomik , sosyal haklarını ve basın özgürlüğünü kullanamaz hale getirilmiştir.

Çağdaş demokrasilerde basın “4. güç” olarak kabul edilir. Basın bir ülkenin çağdaşlaşmasına, aydınlanmasına, vatandaşların bilinçlenmesine ve gerçeklerin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunan en önemli güçtür.

Ancak bugün,  basın emekçileri sindirilip zor şartlarda yaşamaya mahkum edilmiştir.
Çünkü, halkın yaşadığı, işsizliği, pahalılığı  ve antidemokratik uygulamaları halktan saklamak için basının görevini özgürce yapması istenmemektedir.

Ülkemizde basının kutuplaştığı, bağımsız ve tarafsız özgür basın anlayışının ortadan kaldırıldığı bir süreç yaşanmaktadır. Ancak bu yaşananlara rağmen toplumu  bilgilenme görevini yerine getiren, kamuoyunun gözü kulağı olan gazeteciler, mesleğinin onurunu korumaya devam etmektedirler.
Baskıcı politikalara karşı, kalemlerini özgürlük için kullanan onurlu basın emekçileri toplumu aydınlatmaya devam etmektedir.  Aslında sindirilmeye çalışılan özgür düşünce,
araştıran.sorgulayan laik bilimsel eğitim ve cumhuriyetin kazanımlarıdır.  Hiçbir dönem kalemini satmayan ve kamuoyunun gerçekleri öğrenmesini isteyen, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Turan Dursun, Bahriye Üçok, acılarını yüreğimizde hissettiğimiz basın şehitlerimiz olarak toplumun gönlünde yer edinen aydınlardır. Aydınların bedenleri ortadan kaldırılsa da fikirlerinin yaşamasına hiçbir güç engel olamayacaktır.

Ülkemizde  tutuklu  ve işten çıkarılan gazeteciler 10 Ocak’ı karşılarken dışarıda da özgürce yazamayan , susturulmuş bir basın ordusu bulunmaktadir. Gazeteciler, iktidarın sansürüne ve baskısına karşı,Büyük Önder Atatürk’ün “Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır” sözünü kendilerine referans almışlardır.

Basınımızın bilgi verme ve kamuoyu oluşturma görevlerini baskı altında kalmadan yerine getirebilmeleri için gazetecilerin çalışma şartlarının insan onuruna yaraşır  bir hale getirilmesini , tutuklu bulunan tüm gazetecilerin, kitapların, kalemlerin ve manşetlerin serbest bırakılmasını istiyor, basın emekçilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutluyorum. 
Engin ÇOĞAL/ BİRLEŞİK KAMU-İŞ KONFEDERASYONU
3. DÖNEM GENEL ÖZLÜK HUKUK  VE TİS SEKRETERİ
 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —