Tarih: 11.04.2009 15:17

Dünyanın en önemli sağlık sorunu; Sigara…

Facebook Twitter Linked-in

 

en önemli sağlık 3Dünyanın en önemli sağlık sorunu; Sigara...

Selimiye Devlet Hastanesi Eğitim Birimi, kanser haftası etkinlikleri kapsamında, Çalışanlarına, hastalara ve hasta yakınlarına Cilt ve Akciğer kanseri ve Kanserli hastaya Psikolojik yaklaşım konuları hakkın da bilgi verilip slâyt gösterimi yapıldı. Hastanenin Baş Hekim Yardımcısı Cildiye Uzmanı Dr. Emel Konuk, Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. İnci Kutlu, Pisikolok Miray Gökbilen, Baş Hemşiresi Mediha Tezcan, Başhemşire Yardımcıları; Sevgi Aksu ve Fatime Akın ile Hemşire Emine Aydın Özgür'ün hazırladığı programda; dünyanın en önemli sağlık sorunu sigaranın zararları ön plana çıkartıldı.

Hastane yemek hanesinde yapılan sunum ve anlatımda Baş Hekim Yardımcısı Dr. Emel Konuk Cilt Kanseri ve çeşitleri konusunda slâyt gösterimi yapıp bilgiler verdi. Hastahane çalışanları ve hasta yakınlarının ilgi gösterdiği programda Dr. İnci Kutlu da Akciğer kanseri ve sigaranın insan hayatına yaptığı olumsuz etkiler hakkında dinleyenlere bilgi verdi.

"Sigara içiyorsan ölüyor ve öldürüyorsun!" slagon'uyla başlatılan çalışmalarda göğüs kanserinin tehlikeleri ve kanserden korunma yollarıyla tedavi yöntemleri konusuna değinen Kutlu; sigarayla mücadelenin önemini kavramalıyız dedi. Daha sonra söz alan Psikolog Miray Gökbilen ise; Kanserli hastalara psikolojik yaklaşımın hasta tedavisindeki önemini anlattı.  

en önemli sağlık 2

En çok görünen kanser türü olan cilt kanserinin bilinen en önemli sebebinin küresel ısınma ile ön plana çıkan güneş ışınları olduğunu hatırlatan Konuk; Güneş ışınlarından korunmanın önemini anlattı. Erkeklerde en sık görünen kanser türü olan cilt kanseri için özellikle çiftçilik yapanların, vücutlarının acık yerlerini güneş ışınları karşısında korumaları gerektiğini söyledi. Bu korumanın, güneş ışıklarının vücuda direk temasını önleyecek, fiziki önemlerle olabileceği gibi çeşitli krem ve ilaçlarla da yapılması gerektiğini hatırlattı. Küresel kirlilik artışıyla birlikte gelecek 30-40 yılda güneş ışınlarının dünyamızı daha fazla tehdit edeceği düşünüldüğünde, cilt kanseri vakalarının daha fazla görüleceğini şimdiden söyleye biliriz. Dedi.

 Gül; her gün sigaradan 300 kişi ölüyor..

 Öte yandan, Devecihan Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta bir konuşma yapan, Edirne İl Sağlık Müdürü Hatice Gül, ''Ülkemizde tütünle mücadelenin başarıyla yönetilmesi, başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser türünün oluşmasını engelleyecektir'' dedi.

Ğül;''Dünyada ve Türkiye'de en sık görülen kanser türü akciğer kanseridir. Ülkemizde görülen her üç kanserden ikisi yanlış beslenme ve tütün kullanımıyla ortaya çıkmakta. Türkiye'de tütünle mücadelenin başarıyla yönetilmesi, başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser türünün oluşmasını engelleyecektir.

  Kanserlerin başlıca nedenleri arasında tütün, alkol kullanımı, beslenme şekli, radyasyona maruz kalma, genetik kalıtım gelir. Sadece tütün kontrolü ülkemizde yılda 40 bin akciğer kanserinin önlenmesi sağlanacaktır.''

  Türkiye'de her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerden hayatını kaybettiğini ifade eden Gül, ''Dünya nüfusunun yaklaşık 5'de 1'i sigara içiyor. Dünyada 1 milyar 250 bin kişinin sigara içtiği tahmin ediliyor. Dünyada her yıl 4 milyon insan sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybederken, Türkiye'de her yıl 100 bin kişi hayatını kaybediyor. Bu gerçekten çok büyük bir oran. Eğer biran önce önlem alınmazsa bu sayı 20 yıl sonra 2 katına çıkacak. Ülkemizde günde 300 kişi sigaradan ölüyor'' diye konuştu.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —