• BIST 100

    15811,65%0,39
  • DOLAR

    43,95% 0,01
  • EURO

    51,20% 0,17
  • GRAM ALTIN

    7278,79% 1,05
  • Ç. ALTIN

    11964,95% 0,98

EDİRNE ASKER HASTANESİ ŞEHİTLİĞİ’NİN TEMELİ ATILDI.

Edirne Belediye Başkanlığı, Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Türk Şehitlikleri İmar Vakfı’nın işbirliği ile yapılan Edirne Asker Hastanesi Şehitliği’nin temel atma töreni Edirne Belediye Başkanlığınca

Gündem 26.09.2014 17:19:38 0
EDİRNE ASKER HASTANESİ ŞEHİTLİĞİ’NİN TEMELİ ATILDI.

EDİRNE ASKER HASTANESİ ŞEHİTLİĞİ’NİN TEMELİ ATILDI.

Edirne Belediye Başkanlığı, Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Türk Şehitlikleri İmar Vakfı’nın işbirliği ile yapılan Edirne Asker Hastanesi Şehitliği’nin temel atma töreni Edirne Belediye Başkanlığınca yapılan muhteşem organizasyonla yapıldı. Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanlığınca düzenlenen törene; Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Makedonya Hükümeti Devlet Bakanı Necdet Mustafa, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri ile Türk Şehitlikleri İmar Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Muhittin Arel ile birlikte, Gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Temel atma töreninde konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, konuşmasında, Edirne Şehit Aileleri Derneği, Türk Şehitlikleri İmar Vakfı ve Belediye olarak bu projeye başladık. Edirne yüz yıllar boyu Anadolu'yu korumak için Balkanlar'dan gelen saldırılara korkusuzca göğüs germiştir. Burası ebedi Türk yurduysa Rumeli ve Balkanların yiğit evlatlarının, kadınların, kızların, kızanların korkusuzca vatanlarını korumak için canlarını vermesindendir. Edirne Askeri Hastanesi Şehitliği Projesi, Türkiye’nin ikinci büyük şehitliği olacaktır. Ve bu şehitlik projesinde, Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, bir bilim adamı titizliğinde, iğne ile kuyu kazar gibi sürekli bir çalışma yaptılar. Ve bu proje Edirne için gurur meselesi olacaktır. Bunu el birliği ile ecdadımıza, evlatlarımıza ve ülkemize yakışan bir proje gerçekleştireceğiz. Şehitliğin Projesini Mimar Taner Tuna herhangi bir karşılık beklemeksizin çizdi ve hazırladı ayrıca kendisine teşekkür ediyorum.

Şu anda bizim hâlihazırda tespit edebildiğimiz 52 bin şehitten sadece 5 bin 5 tanesinin ismidir. Kalan yaklaşık 47 bin şehidimizin isimlerinin tespit çalışmaları devam ediyor. Bu 5 bin 5 şehidimizin tümümün doğduğu yere mektuplarımızı gönderdik. Bunlardan bir kısmı geri döndü. Diğerlerinden haber bekliyoruz.” dedi.

 Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yaptığı konuşmada;Türkiye’nin bugün geleceğe güvenle bakan bir ülke olduğunu söyleyerek, Edirne Asker Hastanesi Şehitliği’nin gelecek nesillere tarihi geçmişimizi, medeniyet değerlerimizi, ezan, bayrak ve vatan uğruna canın feda edilebileceğinin bir göstergesi olduğunu ifade ederek; “Burada yatan askerin şahadete korkarak değil koşarak gitmiştir. Bu askerlerimizi, anneleri, aileleri ve sevdikleri, onları bu meydanlara, vatanını korumak için gerekirse canını feda edeceğini bile bile göndermiştir. Dolayısıyla bu duyguları ve bu fıtratı gelecek nesillere aktarmada önemli bir özellik taşıyacak bu şehitliğin en kısa sürede tamamlanmasını temenni ediyorum. Bize düşen görev ve sorumluluk olursa her zaman bu anlamda görevimizi yerine getirme duyarlılığımızın olduğunu bilmenizi isterim.” Dedi.

Edirne Şehit Aileleri Derneği Başkan Yardımcısı ve Şehitlik Yapım Komisyonu Başkanı Faruk Çiftçi ise Edirne'nin 220 bin şehidini 27 şehitliğinde kara bağrına bastığını söyledi. Edirne Asker Hastanesi Şehitliği 27 şehitlikten sadece biri olduğunu ifade eden Çiftçi, “Bu şehitlik, Balkan ve I. Dünya Savaşında yaralanan ve Edirne Asker Hastanesi’nde tedavi olurken şahadet şerbeti içen kahramanların ocağıdır. Burası Kemerdere’dir. Burada Adana’dan Zonguldak'a, Filistin’den Kosova’ya her ilden, beldeden 52 bin şehit yatmaktadır. Bunlardan 5 bin 5 şehidimizin ismi tespit edilmiştir. Ruhları şad, mekânları cennet olsun.” diye konuştu.

Çanakkale’den sonra Türkiye'nin ikinci büyük şehitliği olacak Edirne Asker Hastanesi Şehitliği’nin temel töreninde, konuklara 24 Eylül 1913’te Balkan Savaşı’nda Türk askerlerine kumanya olarak dağıtılan farklı bir undan yapılan ekmek, az şekerli ve az taneli üzüm hoşafı ikram edildi.

ASKERİ HASTANE HAKKINDA

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Edirne’de, aynı zamanda çok sayıda savaş da yaşanmış. Bu savaşlar sırasında hayatını kaybeden insanlar ilin farklı bölgelerinde toprağa verildi. Ancak en fazla can kaybı Balkan Savaşları sırasında ve Birinci Dünya Savaşları’nda yaşandı.

Çanakkale, Makedonya, Galiçya, Romanya cephelerinde yaralanan askerler, bölgenin en büyük askeri hastanesi bulunduğu Edirne’ye getiriliyordu. Müşir Veysel Paşa tarafından 1889 yılında yaptırılan ve 1941 yılına kadar hizmet veren bin yataklı asker hastanesine getirilen yaralılardan bazıları tedavileri sırasında şehit düşüyordu.

Şehit olan askerler hastanenin 2 kilometre kuzeybatısında yer alan mezarlığa defin ediliyordu. Binlerce askerin toprağa verildiği şehitlik 1973 yılında tarlaya çevrilerek sürülmeye başlandı. Zaman içerisinde meraya dönüşen şehitlik mezar taşlarının çok azı günümüze kadar ulaştı.

Edirne Şehit Aileleri Derneği ecdadın hatırasını yaşatmak ve şehitliği yeniden düzenlemek için bir çalışma başlattı. Edirne Belediyesi’nin desteği ile 14 Haziran 2014 tarihinde başlatılan çalışma kapsamında ilk olarak Milli Savunma Bakanlığı arşivinde şehitlikte yatan askerlerin kimlik bilgileri tespit edildi. 5003 şehidin defnedildiği alanın ihyası için mimar Taner Tuna tarafından bir proje hazırlandı. Hazırlanan proje Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından kabul edildi. Proje kapsamında alan kurul tarafından Edirne Belediyesi’ne devredildi.

ANIT KİTABESİ HAKKINDA BİLGİ

GİRİŞE KONULAN İKİ ASKER: ASKER MEZARLIĞI OLDUĞUNU

GİRİŞE KONULAN TAK’IN BÜYÜKLÜĞÜ: ZÜLMÜN VE ÖLÜMÜN ÇOK OLDUĞUNU

ÇEPE ÇEVRE DUVAR: ŞEHİTLERİN İSMLERİNİN ASILACAĞI YERLERİ

ORTADA MEVCUT 4 KİTABE DUVARI: MEZAR TAŞLARI SÖKÜLEN ŞEHİTLERİN MEZAR TAŞLARINI TEMSİL EDİYOR.

ABİDE DİKİLEN ALANDA Kİ;

4 BASAMAKLI MERDİVEN:

BİRİNCİ BASAMAK: MAKEDONYA CEPHESİNİ

İKİNCİ BASAMAK: ROMANYA CEPHESİNİ

ÜÇÜNCÜ BASAMAK: GALİÇYA CEPHESİNİ

DÖRDÜNCÜ BASAMAK: ÇANAKKALE CEPHESİNİN TEMSİLİDİR.

4 M. ÇAPLI SİLİNDİR: BALKAN SAVAŞINI,

4 M.LİK BİİRİNCİ KAİDE: BALKAN SAVAŞINDA ŞEHİT OLANLARI,

8 M. ÇAPLI SİLİNDİR: BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINI,

5 M.LİK İKİNCİ KAİDE BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINDA ŞEHİT OLANLARI,

ABİDENİN GÖRÜNÜMÜ “ H “ HARFİ: HASTANE ŞEHİTLİĞİ OLDUĞUNU

KAİDELER ÜZERİNDE Kİ 50 CM. ÇAPLI İKİ DELİK: MİLLETİMİZİN TARİH BOYUNCA BÜYÜK YARALAR ALDIĞINI VE HALEN DİM DİK AYAKTA OLDUĞUNU,

ORTADAKİ HASTANE AMBLEMİ: MİLLETİN YAŞADIĞI ZULMÜ, İŞKENCEYİ, HASTALIK VE ÖLÜMLERİ,

4 M. KAİDE ÜZERİNDEKİ AY YILDIZ: HER ŞEYE RAĞMEN MİLLETİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ,

5 M. KAİDE ÜZERİNDEKİ BAYRAK: ONCA SAVAŞ VE YOKLUKTAN SONRA BU AZİZ MİLLETİN YENİ BİR CUMHURİYET KURDUĞUNU,

TEMSİL EDİYOR.

SOLDAKİ 9 M. YÜKSEKLİĞİNDEKİ BAYRAK DİREĞİ: ECDADIMIZIN BİZE KANLARI İLE EMANET ETTİĞİ BAYRAĞIMIZI,

SAĞDAKİ 9 M. YÜKSEKLİĞİNDEKİ BAYRAK DİREĞİ: EMANET ALDIĞIMIZ AL RENGLİ AY YILDIZLI BAYRAĞIMIZIN BUNDAN SONRADA SEMALARIMIZDA ÖZGÜRCE DALGALANACAĞINI,  İFADE EDİYOR.

EDİRNE ASKER HASTANESİ VE MEZARLIĞI

1889 YILINDA MÜŞİR VEYSEL PAŞA TARAFINDAN KURULAN DÖNEMİN EN BÜYÜK ASKER HASTANESİDİR.( 1 000 YATAK KAPASİTELİ )

İLK BAŞHEKİMİ AYNI ZAMANDA RÖNTGEN MÜTEHASSISI OLAN RIFAT OSMAN ( TOSYALIZADE ) BEY’DİR.

BALKAN SAVAŞINDA VE BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞININ ÖZELLİKLE MAKEDONYA, ROMANYA, GALİÇYA VE ÇANAKKALE CEPHELERİNDE YARALANAN VE HASTALANAN ASKERLERİN TEDAVİ GÖRDÜĞÜ HASTANEDİR.

BALKAN VE ÇANAKKALE SAVAŞLARI ESNASINDA KORİDORLARIN DAHİ DOLDUĞU BİLİNMEKTEDİR.

HASTANEDE TEDAVİ GÖRÜRKEN VEFAT EDEN ASKERLERİN DEFNEDİLDİĞİ ASKERİ MEZARLIKLAR DÖNEMİN EN YAYGIN UYGULAMASIDIR.

EDİRNE ASKER HASTANESİ MEZARLIĞI İLE ALAKALI MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI VE GENELKURMAY BAŞKANLIĞI ARŞİVLERİ İNCELENDİĞİNDE O DÖNEMDE ASKER HASTANESİNDE TEDAVİ GÖRÜRKEN ŞEHİT OLAN VE ASKER MEZARLIĞINA DEFİN EDİLENLERİN SAYISI 5003 DÜR.

BU GÜN TARLA VASFINDA OLAN MEZARLIK ALANI GEZİLİRKEN CİDDİ SAYIDA ŞEHİT MEZARININ AÇIĞA ÇIKTIĞI VE KEMİKLERİNİN DIŞARDA OLDUĞU GÖZLE GÖRÜLMEKTEDİR.

RESMİ KAYITLARDA BİLİNEN VE TESPİT EDİLEN 5003 ŞEHİDİMİZİN HATIRASINA BAHSE KONU ALANIN TARLA VASFINDAN ÇIKARILMASI VE ÜZERİNE ŞEHİTLERİMİZİN AZİZ HATIRALARINI YAŞATMAK AMACIYLA BİR ABİDE DİKİLMESİ EN DOĞRU YOL OLARAK GÖRÜLMEKTEDİR.

BU KONU İLE ALAKALI ÇALIŞMALARA BAŞLAMAK VE GEREKLİ KOORDİNELERİ YAPMAK EDİRNE ŞEHİT AİLELERİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİNİN GÖREVLERİ ARASINDADIR.

EDİRNE ŞEHİT AİLELERİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİNE BU ALANDA YAPACAĞI ŞEHİTLİK DÜZENLEMESİ İLE ALAKALI YARDIM VE DESTEKLERİ YAPMAK VİCDANLI HER VATANDAŞIMIZIN GÖREVİDİR.

HASTANE MÜHÜRÜNDE YAZDIĞI GİBİ: YARDIMLAŞMAK İNSANLIKTANDIR

ÇELTİK EKİMİ İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI

EDİRNE’DE BARAJLARIN DOLULUK ORANI

BU AKŞAM "ZAM'LANARAK" SİSTEME GİREBİLİR

EDİRNE’NİN EĞİTİM HARİTASI: MERKEZ İLÇEDE KUŞAKLARDA GÖRE EĞİTİM TABLOSU

AKARYAKIT ZAMMI GERİ ÇEKİLDİ

EDİRNE’NİN EĞİTİM HARİTASI: HER 3 KİŞİDEN 1’İ TEMEL SEVİYEDE

“İŞ CİNAYETLERİ KADER DEĞİLDİR ”

TOPRAĞINIZI SADECE BESLEMEYİN, YENİDEN CANLANDIRIN

RECEP DURAL SELİMİYE AÇILDI, EDİRNE DOLDU TAŞTI

MALİ MÜŞAVİR CEM KÜRKÇÜ YENİ ADRESİNDE HİZMET VERMEYE BAŞLIYOR

AV. MEHMET TOLGA AKALIN İYİ PARTİ DEN İSTİFA ETTİĞİNİ AÇIKLADI

EDİRNE’DE KONUT HEYECANI: 2 BİN 530 AİLE YENİ YUVASINA KAVUŞUYOR

İSKEÇE’DE HÜRRİYET CAMİİ’NE ÇİRKİN SALDIRI

EDİRNE’DEN TARİHE GEÇECEK MANİFESTO: EMEKLİLER ARTIK SUSMUYOR

DİKKAT: MERİÇ’TE TEHLİKE GEÇMİŞ SAYILMAZ

BAKAN KURUM YARIN EDİRNE’DE: TOKİ KONUTLARI İÇİN KURA ÇEKİLECEK

DİKKAT! EDİRNE’DE SICAKLIKLAR EKSİ 2’YE DÜŞECEK

KUTLU SPOR KULÜBÜ’NDEN 11 MADALYALIK GURUR

SAADET PARTİSİ’NİN “HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ ” RAPORU: TÜRKİYE ALT SIRALARDA

ENDER BİLAR; KIRKPINAR’IN HAFIZASI ER MEYDANI’DIR

EDİRNELİ KOŞUCU ÖZCAN BOS, YUNANİSTAN’DAKİ ULUSLARARASI YARIŞTA START ALACAK

DİKKAT: MERİÇ NEHRİ’NDE KRİTİK EŞİK YENİDEN GÜNDEMDE

BELEDİYE BAŞKANI FİLİZ GENCAN RAMAZAN’DA BASINLA BULUŞTU

EDİRNE’DE MERİÇ VE TUNCA NEHİRLERİ YATAĞINDAN TAŞARKEN BARAJLARDA DOLUYOR

EDİRNE’DE ÜÇ MÜLKİ İDARE AMİRİNİN ATAMASI RESMİLEŞTİ

TAŞACAK BU MERİÇ NEHRİ

MERİÇ ALARM VERİYOR: DEBİ KRİTİK SINIRIN EŞİĞİNDE

EMEKLİLER DERNEĞİNDEN BİR İLK: “EMEKLİ ÇALIŞTAYI ” GELİYOR

KIRKPINAR’IN SAYISAL HAFIZASI ÜSTAT ENDER BİLAR’IN ARŞİVİNDEN DÜNYAYA AÇILIYOR.

EDİRNE’YE TOZ TAŞINIMI UYARISI: ÇAMUR YAĞIŞI BEKLENİYOR

Yükleniyor

EDİRNE’NİN EĞİTİM HARİTASI: MERKEZ İLÇEDE KUŞAKLARDA GÖRE EĞİTİM TABLOSU

EDİRNE’NİN EĞİTİM HARİTASI: HER 3 KİŞİDEN 1’İ TEMEL SEVİYEDE

EDİRNE İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NDE ASALET RESMİLEŞTİ

SAYIŞTAY T Ü’NİN 2024 BÜTÇESİNDE 653 MİLYON TL ZARAR TESPİT ETTİ.

MESLEK LİSESİNİN ÖĞRENCİLERİNİN YERİNDEN ETMEYİ DÜŞÜNMEK  BENCİLLİKTİR ”

KEREM ÜSTEV’DEN ULUSLARARASI OLİMPİYATLARDA ALTIN SERİSİ

HÜSEYİN TÜRKEL, TRAKYA ÜNİVERSİTESİ GENEL SEKRETERLİĞİ’NE ATANDI

EDİRNE’DE  LİSEDE ÖĞRETMEN ŞİDDETİ İDDİASI: ÖĞRENCİYİ TUVALETE SÜRÜKLEYİP DARP ETTİ

EDİRNE'NİN SEVİLEN İŞ İNSANI EMRE ALP’TEN AZİM VE EĞİTİM ÖRNEĞİ

SAĞLIKLI ÇOCUK, SAĞLIKLI GELECEK ” PROTOKOLÜ İMZALANDI

EDİRNE’DEN TARİHE GEÇECEK MANİFESTO: EMEKLİLER ARTIK SUSMUYOR

EMEKLİLER DERNEĞİNDEN BİR İLK: “EMEKLİ ÇALIŞTAYI ” GELİYOR

TÜRK KIZILAY EDİRNE’DE YENİ DÖNEM: İYİLİK İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ

SANAYİDE YETİŞTİ, ODAYA TALİP OLDU: YUSUF DOBRANYALI SAHAYA İNDİ

KIRKPINAR LİONS’TAN ANLAMLI DESTEK: 6 TEKERLEKLİ SANDALYE İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞACAK

SEZERLER GIDA’DAN PATİLİ DOSTLARA 1 TON CAN DESTEĞİ

TEZCAN LİZNAK “MAKAM İÇİN DEĞİL,HİZMET İÇİN YENİDEN ADAY"

ADD EDİRNE’DE YENİ YÖNETİM GÖREV DAĞILIMINI YAPTI

ROMAN VATANDAŞLARA 5 YILLIK YOL HARİTASI: DEVLETİN YENİ EYLEM PLANI YÜRÜRLÜKTE

ROMAN ÇOCUKLARIN UNUTULMAZ GÜNÜ: GALATASARAY MAÇINDA HAYALLERİ GERÇEK OLDU

ÇELTİK EKİMİ İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI

EDİRNE’DE BARAJLARIN DOLULUK ORANI

“İŞ CİNAYETLERİ KADER DEĞİLDİR ”

EDİRNE’DE KONUT HEYECANI: 2 BİN 530 AİLE YENİ YUVASINA KAVUŞUYOR

İSKEÇE’DE HÜRRİYET CAMİİ’NE ÇİRKİN SALDIRI

DİKKAT: MERİÇ’TE TEHLİKE GEÇMİŞ SAYILMAZ

DİKKAT: MERİÇ NEHRİ’NDE KRİTİK EŞİK YENİDEN GÜNDEMDE

BELEDİYE BAŞKANI FİLİZ GENCAN RAMAZAN’DA BASINLA BULUŞTU

EDİRNE’DE MERİÇ VE TUNCA NEHİRLERİ YATAĞINDAN TAŞARKEN BARAJLARDA DOLUYOR

EDİRNE’DE ÜÇ MÜLKİ İDARE AMİRİNİN ATAMASI RESMİLEŞTİ

AKÇA CAFE – 1986’DAN BUGÜNE EDİRNE’NİN DEĞİŞMEYEN LEZZETİ!

BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ: HAMZA ERHAN

SERKAN ÇAKIRLAR: ONU TANIYANLAR “FERDİ TAYFUR” DİYE ÇAĞIRIYOR

TOPRAKTAN SPORLA BEREKET FİLİZLENİYOR: HAMZA ERHAN VE SUBAŞI KOOPERATİFİ

İPSALA’DA BİR YAZAR, BİR SOHBET: MURAT AKYOL’LA KİTAPLARDAN KAMERALARA

EDİRNE'DE 10 YILLIK ERİŞİLEBİLİRLİK SINAVI: ENGELSİZ MECLİS SAHADA

KİTABINI “EDİRNE BASIN EMEKÇİLERİNE ” İTHAF ETTİ

KEŞFETTİĞİNİZ BU GENÇ DEĞERİ  BAŞOĞLU'NUN İNSAFINA TERK ETMEYİN VALİ BEY!

AİLEMİZİN ACI GÜNÜ

GAZETELERİ YAŞATMA MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13