Tarih: 30.05.2016 17:22

EDİRNE BÜYÜK SİNAGOGDA 41 YIL SONRA İLK NİKÂH

Facebook Twitter Linked-in

EDİRNE BÜYÜK SİNAGOGDA 41 YIL SONRA İLK NİKÂH

Geçtiğimiz yıl ibadete açılan Edirne Büyük Sinagog'da 41 yıl sonra bir nikâh töreni düzenlendi. Edirne Musevi cemaatinin sevilen ismi Rifat ve Sara Mitrani’nin kızları Güneş Mitrani’nin, İstanbul Musevi cemaatinden, Anita ve Selim Esentürk'ün oğulları Harun Esentürk ile evlendiği nikâh törenine katılan davetliler tarihe tanıklık ettiler. Bu tarihi nikâhı Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan kıyarken, nikâh şahitliklerini Edirne Valisi Mehmet Tekinarslan, Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, Melisa Toker, Nisya Behar yaptı. Tarihi nikâh törenineTürk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh ve yaklaşık Bin davetli katıldı.

Tevrat'tan okunan dualarla Musevi cemaatinin geleneklerinin yerine getirildiği tarihi nikâh töreninde Musevi duahanlar, Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için dua okundular. Duahanlar; “Kim ne derse desin, kim ne düşünürse düşünsün. Atatürk’ün de dediği gibi Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” dediler.

Tarihi nikâh töreninde Musevi cemaatine hitaben yaptığı konuşmada vali Mehmet Tekinarslan; “Bugün aynı zamanda İstanbul’un fethinin 563. yıl dönümü… İstanbul'un fatihi, barış ve insan sevgisinin bir arada özgür ve serbestçe yaşama felsefesinin fatihi Fatih Sultan Mehmet ve tüm ecdadımızı hayır ve rahmetle anıyoruz. İyi ki o günleri bize yaşatmışlar… İyi ki bir arada yaşıyoruz. Gönüllerinizin Edirne’den ayrılmadığını biliyorum inşallah buralar çocuklarınızın çocukluklarının geçtiği yerler olur. Sizleri bekliyoruz.” dedi.

1905'te yaşanan ve büyük yangın olarak adlandırılan yangında yok olan 13 ayrı sinagogun yerine                2. Abdülhamid'in fermanıyla yaptırılan Büyük Sinagog 1907'de ibadete açıldı. Fransız mimar France Depre tarafından Viyana Sinagogu örnek alınarak projelendirildi… 1983 yılına kadar kullanılan sinagog,  Edirne'deki Yahudilerin kentten ayrılması üzerine cemaatsiz kalınca harap hale geldi.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen ve 4 yıl süren çalışmalarda 5 milyon 750 bin TL harcanarak yapılan restorasyon kapsamında, sadece ön duvarı kalan sinagog’un bakımsızlıktan çöken çatısıyla içi temizlendi…  Çelik konstrüksiyonu yapılarak çatısı kapatıldı. Aslına uygun inşa edilen sinagogun iç ve dışına sıva uygulandı… Binada 2 bin metrekare kalem işi uygulaması yapıldı. Ayrıca idari bina ve müştemilat binasının da çatı ve sıva işleri tamamlandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —