Tarih: 05.08.2015 15:58

EDİRNE DEVLET HASTANESİNDE, BEL AĞRILARINA EPİDUROSKOPİ!

Facebook Twitter Linked-in

EDİRNE DEVLET HASTANESİNDE, BEL AĞRILARINA EPİDUROSKOPİ!

Birçok kişinin yaşam kalitesini düşüren bel fıtığı, Omurga hastalıkları içinde bel fıtıkları önemli bir yer tutar ve oldukça sık rastlanır. Bu sıkıntılı durumu aşmak ve tedavi edebilmek için son yıllarda oldukça etkili bir yöntem olan Epiduroskopi işlemi pratik uygulamaya girmiştir. Hastanın yaşam kalitesini arttıran, güvenilirliği kanıtlanmış bu yeni yöntem Edirne Sultan 1.Murat Devlet Hastanesinde uygulanmaya başlandı.

EpiduroskopiNedir

Epiduroskopi, ucu her yöne kıvrılabilen, çoğunlukla silikon içerikli yaklaşık 3 mm kalınlığında, içinden uygulama aparatları geçirilebilen kanalları bulunan bir kateterdir. İçerisinden Fiberoptik kablo geçirilerek görüntüleme sağlanırken gerçek pataloji ortaya konur. Uygun fıtık saptanırsa laserya daradyofrekanskatateri kullanılarak fıtık küçültülür. Eğer saptanan patoloji sinir yapışıklıkları ise kataterin ucu ile ya da balon kataterleri yerleştirilerek açılır. Ayrıca kanal içinin yıkanabilmesi ve gerektiğinde ilaç gönderilebilmesini mümkün kılar. Görüldüğü üzere birçok uygulama seçeneği ile oldukça etkili bir yöntemdir.

Epiduroskopi Nasıl uygulanır

Uygulama belin alt kısmında açılan 0.5 cm den küçük insizyonla (kesi) yapılır.  İnce kılavuz tel ve kılavuzlar ile sakral delik içinden geçirilerek kanal içine girilerek Epiduroskopikatateri yerleştirilir. İşlem sırasında skopi kullanılarak uygulama mesafeleri tespit edilir.

Epiduroskopi Kimlere Uygulanır

Epiduroskopi işlemi, mikro cerrahi ile ameliyat gerektirmeyecek hastalarda ve yürümeyle oturma gibi günlük aktiviteleri kısıtlanan, ağrılarından şikâyetçi hastalara uygulanabilir. Yöntem, çoğunlukla fizik tedavi uygulamaları ve ilaç tedavilerinden fayda görmeyen hastalar için geliştirilmiştir. Ayrıca bel bölgesinde ameliyat olmuş ancak şikâyetleri geçmemiş hastalarda yararlılığı da oldukça yüksektir.

Epiduroskopi Önemli Avantajları

Genel anestezi uygulanmadan steril bir ortamda sedasyon ve lokal anestezi uygulaması ile tamamlanabilmesi, 0.5 cm’den küçük insizyonla (kesi)herhangi bir dikiş işlemi olmadan yapılabilmesi, tek bir girişim alanından birkaç mesafeye ulaşılabilmesi ve işlem yapılabilmesi, işlemin kısa sürmesi, hastanın işlemden 3-4 saat sonra yürütülerek hastanede yatmaya gerek kalmadan çıkışının sağlanması, ertesi gün işbaşı yapabilmesi, hastanın yapılan işlemden sonra günlük aktivitelerine devam edebilmesi, işlem sırasında oluşabilecek damar ve sinir yaralanma riskinin oldukça düşük olması Epiduroskopinin önemli avantajları arasında sayılabilir.

KEŞAN PATALOJİ LABORATUARI TAMAM

Öte yandan üç yıl önce açılan ancak eleman eksikliği nedeniyle kapatılan patoloji laboratuarı atanan iki pataloji uzmanı ve alınan birçok cihaz sayesinde yeniden faaliyete başladı. Edirne Devlet Hastanesine giden yıllık 6500 materyal hastanemiz patoloji ünitesinde değerlendirilecek. Yenilenen patoloji laboratuarında 10 bin adet parça materyal bakılması öngörülmektedir.

Yapılan yenilikler sayesinde Keşan Devlet Hastanesinin örnek hastane konumuna ulaştığını ifade eden Op. Dr. Nurettin Alparslan “Patoloji laboratuarımızda her türlü biyopsi, sitoloji işlemi ile histo kimyasal ve immünohisto kimyasal boyamalar yapılabiliyor. Bu sayede alınan doku örneklerinin natürü değerlendirilerek, kanser erkenden teşhis edilebilecek çünkü kanserde erken teşhis hayat kurtarır, yapılan tedavilerle yüksek oranda hayata tutunur.” dedi.

Keşan Devlet Hastanesine yeni başlayan pataloji uzmanları ise pataloji laboratuarının faaliyete geçmesinin büyük önem taşıdığının altını çizdiler.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —