Tarih: 26.07.2022 16:07

EDİRNE'NİN COĞRAFİ İŞARETLİ CİĞER SARMASI TANITILDI

Facebook Twitter Linked-in

Özellikle Edirne'de lezzetiyle damaklarda ayrı bir tat bırakan  Edirne Ciğer Sarma geçtiğimiz günlerde coğrafi işaret almıştı. Ciğer sarma, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu tarafından bugün düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı. Toplantıda; Edirne’nin coğrafi işaretli ürün sayısının 10’a yükseldiği belirtilirken, ciğer sarmanın tadımı da yapıldı.
COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİMİZ ÇOĞALACAK 
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt,' 
Ciğer sarmanın tecilini Edirne’nin bir yöresel yemeği olarak ETSO olarak almış bulunuyoruz.  Coğrafi işaretli ürünleri çoğalması anlamında ciddi bir çaba sarf ediyoruz. Şehirler coğrafi işaretli ürünleri artırdıkça gelen misafirler bu ürünlerde katkıda bulunuyorlar ve ürünün değeri artıyor. İşletmelerimiz açısından daha karlı hale gelebiliyor. 
Gittiğimiz bölgede yöresel ürün ve coğrafi işaretli ürünleri yemeği özen gösteriyoruz. Bunlarda gidelin yörenin coğrafi işaretli ürünlerinin ne kadar çok olduğuyla alakalı hem hediyelik alıyoruz. Hem de orada tatları değerlendiriyoruz. Coğrafi işaretli ürünler hem Edirne’miz hem de bölgemiz açısından zengin bir çeşide sahip. Edirne’de 10 tane coğrafi işaretli ürün var. Tekirdağ’da 7 tane Çanakkale’de 10 tane Kırklareli’nde 4 tane coğrafi işaretli ürün var. Bu ürünlerin sayısını ne kadar çok artırırsak bölgemiz, şehrimiz açısından turizme de  o kadar katkı sunuş oluruz' dedi. 
SIRADA ACIBADEM KURABİYESİ VAR 
Zıpkınkurt,' Sırada acıbadem kurabiyesi, bademli kurabiye.Bu ürünlerinde müracaatları yapıldı. İnşallah önümüzdeki günlerde olumlu bir sonuç çıkarsa onlarında tanıtarak paylaşmış oluruz. Bugün hem bu ürünümüzü tanıtalım hem de tadına bakalım istedik.  Şehirde bilinmesine rağmen esnaf lokantalarında çok fazla yok. Esnaf lokantalarının menülerine sokmak için çalışmalarımız var. Edirne’de belli yerelde var ama önümüzdeki günlerde odamızdan bir heyet şehirdeki esnaf lokantalarını gezerek bunları onlara anlatacaklar ve menülere koymaları için çalışma yapacaklar. 
Normalde standart bir yemek yediğiniz zaman fiyatını en az coğrafi işaretli olduğu zaman yüzde 20 üzerine daha fazla kar koyabilirsiniz. Gelen misafiri de bu rahatsız etmez.  Neden yöresel ve coğrafi bir ürün yok. Dolayısıyla işletme açsından karlı bir çalışma olur.  Umuyorum ki işletmelerimizde bunlara özen gösterirler. 
Coğrafi işaret alınmasıyla ilgili ciddi bir akademik çalışma yapmak gerekiyor. Bunula ilgili de biz eskiye dayalı dokümanları topluyoruz. Üniversiteden hocalarla, danışmanlarla çalışıyoruz. Çünkü bunun altını doldurmamız lazım. İlk ne zaman yapılmış, kimler tarafından yapılmış, nasıl yapılmış, içindeki malzemelerin çeşitliliği hakkında ciddi bir çalışma yapılıyor. Yaklaşık 3-4 aylık bir çalışma gerekiyor ondan sonrada bakanlığa gönderiyoruz. Bu bilgileri tarihteki geçmişiyle destekliyoruz. Bakanlık iç denetim yaptıktan sonra hak kazandığımızı bildiriyor. Önümüzdeki günlerde de belge elimizde olacak.
Geçmişe dayalı tüm belgeleri topluyoruz. Tarihteki gelişimini hangi aşamalardan geçtiğini nasıl odluğunu araştırıyoruz. Bu evrakları kim daha iyi hazırlarsa 0 bir adım öne geçmiş oluyor' diye konuştu. 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —