Tarih: 07.05.2016 18:21

EDİRNE’NİN FETHİNİN 655. YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

Facebook Twitter Linked-in

EDİRNE’NİN FETHİNİN 655. YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

 Edirne’nin fethinin 655.yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Atatürk anıtı önünde başlayan kutlama töreni; Edirne Vali Vekili Beyazıt Tanç, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Makas, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Özcan, il protokolü temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşların katılımıyla başladı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan tören Edirne Belediyesi Bandosu eşliğinde saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından, Tankçı Kurmay Binbaşı Ekrem Tekinaslan, günün anlam ve önemini belirtmek konuşmasıyla sürdü.

Konuşmasına; “Edirne 1361 yılında padişah I. Murat tarafından fethedilmiştir. Edirne'nin fethi Balkanlar ve Avrupa tarihi için bir dönüm noktası olduğu gibi İstanbul'un fethini de kolaylaştırmıştır.”diye başlayan Tekinaslan; “Edirne Fatih Sultan Mehmet’in doğduğu ve İstanbul'un alınmasıyla ilgili planları yaptığı yerdir.” Dedi.

Tankçı Kurmay Binbaşı Ekrem Tekinaslan konuşmasının devamında; “Edirne şehrinin en dikkati çekici özelliği de kurulduğu yerdir. Meriç, Tunca ve Arda nehirlerinin birbiriyle birleştiği, çeşitli yönlerden gelen yolların kesiştiği noktada kurulmuştur. Stratejik konumu özelliğiyle Edirne, Osmanlı tarihi süresince dört defa işgale uğramıştır. Her defasında tarihe şan ve şeref veren ordusu ile Edirne'nin fedakâr ve civanmert halkıyla işgale karşı kahramanca mücadele edilerek Edirne savunulmuştur” dedi.

Konuşmaların ardından sona eren Edirne’nin fethinin 655.yıl dönümü kutlamaları Devecihan Kültür Merkezi’nde açılan Tarihi Fotoğraflarla Edirne sergisi ile devam etti. Devecihan Kültür Merkezi’nde Sultan 2. Abdulhamid döneminde çekilen fotoğraflardan oluşan ‘Tarihi Fotoğraflarla Edirne’ fotoğraf sergisi yapılan törenle açıldı.

Edirne’nin 110 yıl önceki durumunu anlatan 2. Abdülhamid ve İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi arşivlerinden derlenen 75 fotoğraflık ‘Tarihi Fotoğraflarla Edirne’ sergisi katılanların büyük ilgisiyle gezildi.

Sergi ile ilgili bir açıklama yapan Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Güzel Sanatlar Galerisi Şube Müdürü Özcan Alarslan; “2. Abdülhamid zamanında çekilen ve belge niteliği taşıyan bu fotoğraflar, İstanbul, Edirne, İzmir ve farklı kentlerde çekilmiş fotoğraflardır. Tabii ki Edirne’nin fotoğraflarının çekilmiş olması büyük önem arz ediyor. Bu sergide şehrimizin görsel hafızasını izliyoruz. Bu fotoğrafları izlerken birçok tarihi eserin maalesef yıkıldığını, yok olduğunu ve tahrip olduğuna şahit oluyoruz. Mevcut olan eserlerinde korunması içinde önemli adımlar atılıyor.” Dedi.

Sergi, 12 Mayıs'a kadar gezilebilecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —