11007,37%0,81
42,50% 0,02
49,49% -0,20
5752,69% 0,01
9322,75% 0,27
EFOD YENİ BİNASINDA
Edirne ve Trakya’da birçok başarılı fotoğrafçılar yetiştiren EFOD yaptığı etkinliklerle sosyal hayata yön vermiş bir dernek olarak kendi binasına geçmenin mutluluğunu yaşıyor. 32 yıllık bir dernek olan EFOD geçmiş yıllardan beri çalışmalarını sürdüren ve Türkiye çapında en çok sergi açan dernek konumunda bulunuyor. Büyük şehirlerde bulunan fotoğraf sanatı derneklerinin bile EFOD’a yetişemediği bir dernek olarak ön plana çıkıyor. Sanatı ön planda tutan bir dernek olan EFOD, dernek başkanı Serdar İyiiz, öncelikle kendilerine bina konusunda yardımcı olan Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’ye teşekkürlerini sunduklarını ifade etti. Derneklerin amaçları dışında hizmet vermelerine karşı olduklarını belirten İyiiz şunları kaydetti;
Yeni yaptığımız dernek binamızın içine geçtik, bundan sonra eksikliklerimizi içine geçtikten sonra tamamlayacağız. 9 Ekim’de fotoğraf kursumuzu yeni binamızda vereceğiz.
“DERNEKLER AMAÇLARI DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞMALI”
Dernekler böyle bir yer yaptıkları zaman, insanlarda derneğin lokalini kim işletecek şeklinde izlenimler oluştu. Burada sizin aracılığınızla bir kez daha vurguluyorum, biz kebapçı yada restoran işletmesi gibi lokal işletmeyeceğiz. Bize kim işletecek şeklinde sorulmasını artık istemiyoruz. Bu sivil toplum örgütleri adına çok çirkin bir anlayış. Dernekler en iyi kebap yapan yada en iyi içkiyi satan yerler değildir. Adı neyle geçiyorsa o amacıyla etkinlik yaparlar. Örneğin fotoğraf sanatı derneği ise fotoğraf sanatı amacıyla etkinlik yaparlar. Bir dernek biz diğer köfteciden daha iyi köfte yapıyoruz, daha uygun fiyata veriyoruz diye bu dernek çok çalıştığını savunmamalı, bunlar çok çirkin şeyler. EFOD’a böyle şeyler yakıştırmasınlar. Bizim lokalimizi kimse işletmeyecek. Biz kültür etkinlikleri amacıyla bu derneğin binasını yaptık. Biz halkımıza sanat konusunda neler verebiliriz diye çalışmalar yapacağız. Mesela dışarıda bahçemizde 400 M2’lik bir alanda kilit taştan oluşan bir meydan yapılacak, orada sergilerimizi kokteylimizde o alanda yapacağız. Ayrıca bu alanın yanında Açıkhava sineması gösterimleri yapacağımız bir alan daha yapacağız, burada halka ücretsiz fotoğraf ve film gösterileri yapacağız. Biz bu binayı fotoğraf sevenlerin desteğiyle bu binayı bir araya getirdik. Tüm Türkiye’de fotoğraf sanatı derneklerinin desteklerini gördük. Ayrıca Türkiye’de fotoğraf sanatı derneği olarak bir ilki başararak kendi dernek binamızı yapmayı başardık. Bizi örnek alan bir çok dernek var, bizlere danışıyorlar, biz de nasıl yapacakları konusunda kendilerine yol gösteriyoruz. EFOD şimdiye kadar nasıl çalışmışsa bundan sonrada öyle çalışacak.
“EFOD BİR MARKA OLDU”
Biz EFOD olarak konumuzda iddialıyız, özellikle fotoğraf kurslarında iddialıyız. EFOD Edirne fotoğraf dünyasına çok katkısı olan bir dernek olarak hizmetini sürdürüyor. Bu camianın içinden bir çok önemli fotoğrafçılar çıktı ve çıkmaya devam edecek. Bizim derneğimize hobi olarak fotoğrafçılıkla ilgilenen, hedefleri başka olan lise öğrencileri şu an fotoğraf bölümlerinde okuyorlar. Hatta hocaları mülakatlarında EFOD’tan mısın? EFOD’a gidiyor musun? diye bu tarz sorular yöneltiyorlar. Böyle bir marka haline gelmiş olan derneğimiz Edirne’de fotoğraf adına bir çok işler yapmış ve yapmaya devam edecektir. Bizim temel eğitim kurslarımız 2 ay sürüyor. 2 ay fotoğraf kursları veriliyor. Hafta sonları uygulamalı olarak geziler düzenleniyor. Bir kere kursa gelen kişiler takıldıkları yerlere yada kendini yetersiz gördüklerinde tekrar ikinci kurslara ücretsiz olarak katılabiliyorlar. Hocalarımız devamlı buradalar, burada makinesiyle ilgili fotoğrafla ilgili paylaşılacak bir ortam var. “ ifadelerini kullandı.
Başkan İyiiz dernek bahçesini nasıl kullanacakları yönünde basına bilgiler verdi. Toplantıya Serdar İyiiz’in yanı sıra Dernek yönetiminden Remzi Eskikaplan, Tamer Yavuz ve Hasan Karakaş katıldı.