14155,46%0,76
42,69% 0,23
50,15% 0,06
5897,70% 0,71
9533,17% 2,62
Kırmızı et piyasasındaki fahiş fiyat artışından, üreteci de tüketici de memnun değil. Hayvan üreticileri yüksek maliyetlerden şikâyet ederken, vatandaş ta aylardır evine et alamamaktan dert yanıyor.
" Bu işte aracı olan cambazlar ve kasaplar para kazanıyor" diyenlere cevap veren kasaplar; bizimde girdilerimiz var, bizler ne kadar çok et satarsak o kadar çok para kazanırız.et satışlarımız yarı yarıya düştü, bu şartlarda mevcut piyasalarda para kazanmamız mümkün değildir. Dediler.
Alanın da satanın memnun olmadığı kırmızı et piyasasında ki tek gerçek ise vatandaşın boğazından aylardır et geçmediği.
Kırmızı ette yaşanan sıkıntının temelinde süt ineklerinin bilinçsiz bir şekilde kesime gönderilmesi olarak gören Edirne Kasaplar Odası başkanı Serdar Hüseyinca, ekonomik sıkıntı içinde olan üreticinin borcunu ödeyebilmek adına elinde süt ineğini satması sonucunda böyle bir tablo ortaya çıktığına inanıyor.
Devletin hayvancılık yapana destek olması gerektiğini savunan Hüseyinca, özellikle dişi hayvan kesiminin yasaklanarak yaşanan sıkıntının ortadan kalkacağını düşünüyor.
Böyle bir piyasada para kazanmanın çok zor olduğunu söyleyen Hüseyinca, besicilik yapmak isteyen üreticilerin küçük bir besi danasını ucuza mal edemediği için aynı hayvanı büyüdüğü zaman yüksek fiyatlara satmak zorunda kaldığına dikkat çekiyor.
Şu anda oluşan yüksek fiyatların aşağılara çekilebilmesi için kısmi olarak ithalata izin verilmesi gerektiğini vurgulayan Hüseyinca, 2-3 yıl önce önlem alınmış olması halinde bu bugün bu sıkıntıların yaşanmayacağına inanıyor.
Hüseyinca , Türkiye`den Ortadoğu ve komşu ülkelere büyük miktarda küçük baş hayvan ihracatı yapıldığını, iç piyasadaki hayvan sayısının azalmasıyla fiyatların yükselişe geçtiğini dile getirdi.