Tarih: 22.02.2016 14:19

GAYTANCIOĞLU, SAHTE YAĞLARA MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ

Facebook Twitter Linked-in

GAYTANCIOĞLU, SAHTE YAĞLARA MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ

Edirne Milletvekili ve CHP Genel Başkan Baş Danışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, sahte natürel sızma zeytin yağı dolandırıcılığı ve yemeklik sıvı sağlarda karışım terörünü bir basın toplantısı ile meclis gündemine getirdi. Özellikle zeytinyağında sahteciliği ortaya çıkartan Gaytancıoğlu, diğer bitkisel yağlarda yapılan ve yurda kaçak yollarla getirilen bitkisel yağların piyasada nasıl etkiler doğurduğunu ortaya koymak için bir meclis araştırma önergesi verdi.

Vergi Veren de Mağdur, Tüketici de Mağdur

Vergi veren, etik çalışan yağ üreticisinin korunması, gıda güvenliğinin sağlanması, bu konudaki dolandırıcılığın önlenmesi için 22 milletvekilinin imzasını alan Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Irak ve Suriye’ye yapılan ihracat ve bu kapsamda yapılan ithalatın ne derece gerçeği yansıttığının detaylı olarak araştırılması gerektiğini vurguladı.

Gaytancıoğlu, son yıllarda Türkiye’de Bitkisel Sıvı Yağ pazarında ve özellikle sızma zeytinyağı piyasasında tağşiş (dolandırıcılık) olaylarının arttığını, bu durumun gıda güvenliğini tehlikeye soktuğu gibi tüketicilerin de aldatılmasına neden olduğunu belirtti.

Kanola Yağı – Ayçiçeği Yağı- Aspir Yağı Karışımları

Özellikle geçtiğimiz yıla kadar ayçiçeği yağına nispeten % 20 daha ucuz olan kanola yağı karıştırılıp saf ayçiçeği yağı adı altında satıldığını dile getiren Gaytancıoğlu, son günlerde ise ayçiçeği yağı ile karıştırıldığında, karışımda tespit edilmesi teknik olarak son derece güç ve ayçiçeği yağından % 30 daha ucuz aspir yağı tağşişinin de bu oyuna dahil olduğunu savundu.

Düşük Vergili Ayçiçeği Yağı İthalatına dikkat çeken Gaytancıoğlu;

 “Bazı boya üreticilerinin boya hammaddesi olarak Ayçiçeği yağını kullandığını beyan ettiği ve bu yönde düşük vergili Ayçiçeği yağı ithalatı yaptığı bir gerçektir. Oysa Ayçiçeği yağı diğer yağlarla kıyaslandığında boya hammaddesi olarak kullanılması nispeten en elverişsiz yağ cinsidir. Bu da ithalatçının veya müşterisinin gümrüksüz yağ ithalatı ile düşük maliyetli yağ üretimi yaptığını ve haksız rekabetini işaret etmektedir” dedi.

Dolandırıcılık Önlenmeli

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da sınır kapılarında kaçak yağ girişleri, ihracat karşılığında fonsuz / düşük vergili ithalat kapsamında yağ yerine ambalajlanmış su ihraç edildiğini belirten Gaytancıoğlu, Irak ve Suriye’ye yapılan ihracat ve bu kapsamda yapılan ithalatın ne derece gerçeği yansıttığının detaylı olarak araştırılması gerektiğini belirtti.

Köklü Yaklaşımlara İhtiyaç Var

CHP’li Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu, “konu, gıda güvenliğini ilgilendirdiği gibi, aynı zamanda ulusal çapta, nitelikli dolandırıcılık açısından değerlendirilebilecek bir hal almıştır. İdari cezalar dışında, daha etkili cezai müeyyide’ ye ve problemi çözecek köklü yaklaşımlara ihtiyaç duyulmaktadır.” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —