Tarih: 28.12.2017 17:26

GAZETECİ-YAZAR İSMAİL SAYMAZ, “GAZETECİ, KAYNAĞIYLA MESAFESİNİ KORUMALI”

Facebook Twitter Linked-in

GAZETECİ-YAZAR İSMAİL SAYMAZ, “GAZETECİ, KAYNAĞIYLA MESAFESİNİ KORUMALI”

Edirne Akademi Hocası, Gazeteci-Yazar İsmail Saymaz, Edirne Belediyesi bünyesinde kurulan Edirne Akademi’de ‘Medya’ derslerine devam ediyor. Gazetecilikten ve günümüz gazeteciliği hakkında önemli bilgiler veren; verdiği bilgileri de çeşitli örneklerle destekleyen Saymaz, “Gazeteci, kaynağıyla mesafesini korumalı. Gazeteci haber kaynağı ile birlikte hareket edemez, haber kaynağı ile duygusal ilişki kuramaz. Haber kaynağı ile kuracağı ilişki hassas dengede olmalıdır” dedi.

Edirne Belediyesi bünyesinde kurulan Edirne Akademi’nin kadrosunda yer alan Gazeteci-Yazar İsmail Saymaz, ‘Medya’ dersi ile bir kez daha Edirneliler ile buluştu. Edirne Akademi’ye kayıt yaptıran katılımcılara yönelik Eski Vali Konağı’nda bulunan Edirne Akademi’de gerçekleştirilen ‘Medya’ dersinde ilk olarak İletişim Sosyoloğu Doç. Dr. Serdar Taşçı söz aldı. Doç. Dr. Taşçı, Edirne Akademi’nin çalışmaları ile medya ve gazetecilik hakkında katılımcılara önemli bilgiler verdi.

Derse katılanlara; son günlerde yaşanan olaylardan birçok farklı örnek sunarak gazeteciliği anlatan Gazeteci-Yazar İsmail Saymaz, gazetecilerin mutlaka elde ettikleri bilgileri ikinci hatta bazen üçüncü bir kaynaktan doğrulatmak zorunda olduğunu söyledi.

Eksik verilmiş, doğrulatılamamış her haberin manipülasyona açık olduğunu anlatan Saymaz, “Bu şekilde hazırlanan haber metinleri, haber kaynağının amaçları doğrultusunda hazırlanır ve mutlaka bir amaca hizmet eder. O nedenle ikinci bir bilgi kaynağına hatta bazı zaman üçüncü bilgi kaynağına muhtacız. Bu işin bir de evrak ve belge boyutu var. Ama 10 yıllık süreç bize gösterdi ki; elimize gelen bu bilgiler ihtimal üretilmiş olabilirler, ihtimal bağlamından koparılmış olabilirler ve bizi aldatmaya yönelik olabilir. Bu nedenle evraklar bir bağlam etrafında okunmak zorundadır. Birincisi evrakların alım süreci. Gazeteci muhtemelen birileri tarafından kullanılmak istenebilir. Gazeteci kendisine evrak ulaştıran kişiyi, evrak veren kişinin niyetini bilmek durumundadır. Kuracağı ilişki önemlidir. Herhangi bir suç ağına çekilmek istenebilir. Buna karşı da dikkatli olmalıdır” diye konuştu.

Gazetecinin haber kaynağı ile birlikte hareket etmemesi, haber kaynağı ile duygusal ilişki kurmaması gerektiğini belirten Saymaz, “Haber kaynağı ile kuracağı ilişki hassas dengede olmalıdır. Herhangi bir ideoloji, siyasi, ticari ya da duygusal ilişki geliştirmemeli; haber kaynağı, gerekirse gazetecinin aleyhinde de yazacağını bilmelidir. Haber kaynağına karşı da bu çizgiyi net bir şekilde çizmelidir” dedi.

  “GAZETECİ HUKUKSUZ YOLLARA BAŞVURAMAZ”

Gazetecinin, kaynağı ile diplomatik bir ilişki kurması gerektiğini anlatan Saymaz, “Polis muhabiri arkadaşlarımız zaman zaman kendini polis; adliye muhabiri arkadaşlarımız zaman zaman kendini hakim, savcı zannedip, iki-üç kanun maddesi bildiği için toplumu yargılamaya başlarlar. Bazı ekonomi muhabirleri dünyaya patron gözüyle bakmaya başlar. Bazı spor yorumcuları kendisini kale ağızındaki topçu zanneder. Bazı gazeteciler de kaynağın, derneğin, partinin sözcüsü durumuna düşer, onun adına konuşur. Gazetecinin kaynağı ile arasındaki mesafeyi koruması gerekir. Kaynakla diplomatik bir ilişki kurmalıdır. Yoksa, kaynağın kullanımına açıktır. Gazeteci, bir bilinç dahilinde hukukun dışına çıkamaz. Bir haberi bulabilmek adına hukuksuz yollara başvurmaz. Gazeteci, ‘Ben gazeteciyim’ diyerek işin işinden çıkamaz. Gazeteci, hukuksuzluğa başvurduğunda, hiçbir imtiyaza sahip olmadan, diğer vatandaşlar gibi yargılanır. Gazeteci, kimsenin hayatıyla oynama hakkına sahip değildir. Gazetecilik, kimseye bu imtiyazı tanımaz. Bu durumda da yargılanır” ifadelerine yer verdi.

“HABERİ EN DOĞRU VERMEK ÖNEMLİDİR”

Gazetecinin, meslek örgütlenmelerinin dışında, siyasal bir oluşumun veya derneğin içinde yer almaması gerektiğini anlatan Saymaz, “Gazetecinin hırsı şudur; ‘Haberi en tez veren olmak’. Bunu değiştirmek zorundayız. Haberi en erken vermektense, en doğru vermektir önemli olan. Elimizdeki bilgiyi kesin olarak teyit ettikten sonra okurla paylaşmalıyız. Okur, gazeteciyi en doğru bilginin, en doğru yorumun sahibi olarak yer yer kabul ediyor. Gazeteci ihtiraslarına, heveslerine yenik düşüp manipülasyona uğrayabilir. Yanılan sadece kendisi olmuyor. Gazeteyi alan, bu haberi internette okuyan herkesi yanıltıyor.  Korkunç bir hal bu” dedi. Haber, Edirne Belediyesi İnternet Sitesi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —