Tarih: 31.10.2014 16:57

GÜRKAN; “TUNCA'DA SIKINTI VARSA ÇÖZECEĞİZ”

Facebook Twitter Linked-in

 

GÜRKAN; “TUNCA'DA SIKINTI VARSA ÇÖZECEĞİZ”

Protokol Evi'nde düzenlediği basın toplantısında, Pazartesi günü Vali Dursun Ali Şahin ile birlikte Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’ndan destek istemek için Ankara'ya gideceklerini açıklayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ‘Tunca Nehri’ Projesi'ne yönelik sıkıntılar olduğunu söyledi. “Balkanlar'da ve Edirne’de yaşanan sağanak yağışlarla, Tunca ve Meriç Nehirleri'ndeki yükselen su seviyesinin iki gündür düşüşe geçtiğini ve gün itibarıyla taşkın riskinin de olmadığını söyleyen Gürkan; “Türkiye genelinde bir ilke imza attık ve Edirne, Süloğlu, Lalapaşa ilçeleri ile 96 Köyün katı atıklarının toplanması işinin yeni yapılacak olan çöp toplama projesine ekledik. Bu gün itibarıyla Özel İdare de birliğimizin üyesi oldu.”dedi.

 Gürkan açıklamasında;“ Bu yıl ilimizde olağanüstü bir yağış var. Biz bunu en son buğday rekoltesinde gördük. Yıllık ortalama 250 kilogram olan buğday rekoltesi bu yıl neredeyse 750 kilograma kadar çıktı. Bu iyi bir şey ama bir taraftan da aşırı yağışlar kentimizi olumsuz etkiliyor.” Dedi.

 Konuşmasını Bizim meşhur bir projemiz var 'Tunca Nehri' projesi. Diye sürdüren Gürkan; “Bunanla ilgili Mayıs ayından bu yana Edirne Belediyesi, Edirne Valiliği, Ticaret ve Sanayi Odası ve Ticaret Borsası ile birlikte çalışıyoruz. 'Tunca Projesi' ile ilgili olarak 'Taşkın Rejiminin Düzenlenmesi', 'Nehirlerin Kaynaklarının Edirne’de Olmaması' gibi gerekçeler var. Ama ben şu konuda iddialıyım. Bu bir kader değil, bu bir problem midir? Evet problemdedir. Ama bu problemse buna çözüm bulmakta biz yöneticilerin işi. Yani bugün insanlar Dubai’de yapay bir ada oluşturabiliyorlarsa, denizin ortasından petrol çıkarabiliyorsa, bataklıkları kurutarak üzerine binalar dikebiliyorlarsa işten en son gündeme geldi. Atatürk Orman Çiftliği ilk başlandığı zamanlarda Atatürk zamanında bataklıkmış. Ama bugünkü haline görüyorsunuz… Çok klasik olacak ama 'Su akar Türk bakar' lafını lütfen artık Edirne ile ilgili, Edirne’nin ortak çıkarları için bütün siyasetçiler, bütün kurumlar el el ele vererek bu sözün doğru olmadığını ya da bu sözün artık günümüzde geçerli olmadığını her beraber kanıtlayalım diyorum. Bu anlamda Sayın Vali olağanüstü derecede çaba gösteriyor. Sayın Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da bu konuda gereken her türlü katkı ve desteği vermeye hazır olduğunu ifade etti. Pazartesi günü tekrar Valimizle birlikte yine Ankara’ya gidiyoruz. Pazartesi günü Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile ilgili bir görüşmemiz var. Bu projenin gelemediğimiz yönlerini anlatacağız. Nerelerde tıkandığımız anlatıp kendisinden desteğini ve katkısını isteyeceğiz. Zaten kendisi daha önceki görüşmelerimizde bu katkıyı vermişti. Yine başka taleplerimiz olmuştu kendisinden şehre iki tane battı çıktı yapılması yönünde. Ve bu Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün orada kurmayı düşündüğümüz 'Kent Parkı' ile ilgili taleplerimizi görüşeceğiz.”

Daha sonra gazetecilerle birlikte yürüyerek kent Ormanı yapmak istediği alanını başına kadar giden Gürkan, burada gazetecilere söz konusu sahanın içindeki 100 yıllık ağaçları göstererek sordu: Edirneliler neden bu ulu ağaçların altında oturup dinlenmesin? Bunun üzerine Kırkpınar marşı ile Tava Ciğer türkülerinin de bestecisi olan ilimizin duayen köşe yazarlarından Beyazıt Sansı Hoca; “Atatürk’ün Edirne ye geldiğinde burada oturup isimle Selanik’ten gelen davulcu ve zurnacıları çağırtıp burada kendilerinden Rumeli türküleri dinlediğini” anlattı.

Bu önemli anıyı yeni öğrendiğini söyleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan; kentimizin sözlü tarihini de kayıt altına alınacağı sözünü verdi ve kent parkı gerçekleşirse sözü edilen ağacın altına Atatürk ve Selanikli hem şehirlilerinin heykelini dikeceklerini söyledi.    




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —