Tarih: 01.04.2015 19:49

GÜVENLİ BİSİKLET KULLANIMI

Facebook Twitter Linked-in

GÜVENLİ BİSİKLET KULLANIMI

Baharın gelişiyle birlikte, Edirne’mizde bisiklet kullanan kişilerin sayısındaki artış dikkati çekmektedir. Bisiklet sürücüleri tarafından çoğunlukla tercih edilen istikamet, şehir merkezinden Tıp Fakültesi Hastanesi yönünedir. Bisiklet’in çevreci bir araç olması, insan sağlığına olumlu katkıları düşünüldüğünde bisiklet kullanımındaki bu artış memnuniyet vericidir. Ancak ilgili bakanlıkların (Sağlık Bakanlığı, Spor Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı vb.) ve yerel yönetimlerin (Belediyeler) bisiklet sürücüleri için gerekli tedbirleri almaması, bisiklet yollarının olması gerektiği şekilde yapılmaması bisiklet sürücülerine hayati sorumluluklar yüklemektedir.

Amerika Birleşik Devletlerinde 2012 yılında 726 bisiklet sürücüsünün ölümü ve 49.000 bisiklet sürücüsünün de yaralanması ( % 29 araba ile çarpışma ve % 17 düşme sonucu yaralanma) durumun ciddiyetini gözler önüne sermektedir (http://www.pedbikeinfo.org/data/factsheet_crash.cfm#No1, Erişim: 01.04.2015).

Ayrıca, 04 Aralık 2014 tarihinde Edirne de bisikletiyle işine giderken, Enis Kök’ün de hayatını kaybetmesi bu konuda acil önlemler alınması gerektiğini gözler önüne sermektedir (http://www.hudutgazetesi.com/haber/20875/ise-degil-olume-gitti.html. Erişim: 01.04.2015).

Bisikleti profesyonel anlamda kullanan sporcular da, bisiklet ve triathlon sporcusu Çağatay Avşar’ın ölümüne neden olan kazadan çeşitli dersler çıkarmalıdırlar (http://www.ankarahaber.com/news_detail.php?id=66982 Erişim: 01.04.2015).

Çeşitli amaçlarla bisiklet kullanmak şüphesiz bir haktır. Ancak bisiklet sürücüleri, bu anlamda sonsuz özgürlüğü de sahip değillerdir. Eğitimsiz ve diğer insanlara saygıdan yoksun araç sürücülerinin de var olduğu unutulmamalıdır.

Şehir merkezi ile Tıp Fakültesi Hastanesi esnasında bisiklet süren kişiler gözlendiğinde yeni kazaların meydana gelebileceği aşikar dır. Kişisel gözlemlerim; bisiklet kullanıcılarının bisiklet sürerken cep telefonu kullandıklarını, diğer araçların tarafından görülemeyecek şekilde giyinildiğini, kask kullanılmadığını, yolun sol tarafında bisiklet kullanıldığını, dengenin bozulmasına neden olunacak şekilde yük taşındığını, birkaç kişinin ana yolda yan yana bisiklet kullandığını ve kişinin fiziksel yapısına uygun olmayan-bakımı yapılmamış bisikletlerin kullanıldığını ortaya koymaktadır.

Bisiklet sürücüleri “görmek kadar görünür olmanın da son derece önemli olduğunu” kesinlikle unutmamalıdırlar.

Taşıt trafiğinde bisiklet kullanımı, basit bir iş olarak algılanmamalıdır.

Bisiklet kullanıcılarının dikkat etmesi gereken diğer yaşamsal kurallar ise şu şekilde sıralanabilir;

1)            Bisiklet sürücüleri mutlaka renkli-fosforlu kıyafet kullanmalıdırlar. Gece ya da alacakaranlıkta sürüş esnasında bisiklet ya da bisikletçinin kolayca fark edilmesini sağlayan ışıklar ve işaretler kullanılmalıdır.

2)            Bisiklet, bisiklet yolunda sürülmelidir. Eğer bisiklet yolu yoksa yolun en sağı tercih edilmelidir. Mümkün olduğunca ters yola girilmemelidir.

3)            Bisiklet sürücüsü, mutlaka koruyuculuk özelliği yüksek kask kullanmalıdır.

4)            Taşıt yolunda yan yana bisiklet sürülmemeli, grup sürüş kuralları öğrenilmelidir.

5)            Gidon her iki elle tutulmalı ve bisikletlinin dengesini bozacak miktar ve konumda yük kullanılmamalıdır.

6)            Bisiklet sürücüleri; taşıt trafiğinde motorsuz bir araç olduğunu unutmamalı başta trafik ışıkları olmak üzere tüm trafik kurallarına uymalıdırlar.

7)            Bisiklet sürücüleri, sürüşe uygun kıyafet kullanmalıdırlar. Pedal dişlilerine takılması muhtemel pantolon paçası ya da etek kullanımından mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

8)            Geniş açılı görüş aynaları mutlaka kullanılmalı ve bu aynalar kaska ya da bisiklete monte edilmelidir.

9)            Bisikletin bakımı düzenli olarak yapılmalıdır (frenler, lastikler ve ışık sağlayan düzenekler vb.)

10)         Kişinin fiziksel yapısına uygun bisiklet tercih edilmelidir. Küçük ya da büyük bisiklet kullanımı istenmeyen durumlara neden olabilir.

Bisiklet sürücüleri yukarıda belirtilen kurallara harfiyen uymalıdırlar, aksi takdirde üzücü olayların yaşanması kaçınılmazdır.

Son sözüm, belediye yetkililerinedir. Öğrenci şehri, Serhat şehri Edirne’miz standartlara uygun bisiklet yolunu fazlasıyla hak etmektedir. Sosyal Belediyecilik bunu gerektirmektedir.

 

                                                                                                              Yrd. Doç. Dr. Cem KURT

                                                                                                                 TÜ Kırkpınar BESYO




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —