Tarih: 01.12.2015 16:35

İRİŞ;ÇELTİK ÜRETİCİSİNİN SIKINTISINA MUTLAKA ÇARE BULUNMALIDIR

Facebook Twitter Linked-in

İRİŞ;ÇELTİK ÜRETİCİSİNİN SIKINTISINA MUTLAKA ÇARE BULUNMALIDIR

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, çeltikte yaşanan sıkıntıları dile getirerek tarımda milli, yerli üretimden yana politikalar uygulanmasının şart olduğunu söyledi. Tarımda maliyetler çok yüksek olduğunu söyleyen Mustafa İriş; “Vahşi kapitalizmin oluşturduğu tahribatlar iyiden iyiye canımızı yakmaya başladı. Yıllardır serbest ekonomi, liberal ekonomi aldatmacasıyla insanlarımız her geçen gün ağırlaşan sıkıntıların içine giriyor. Son zamanlarda çeltikte/ pirinçte yaşananlar da bunlardan sadece bir tanesidir.” Dedi.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş açıklamasında şöyle dedi;

Çeltik üreticisi perişan… Piyasalar ithal pirinçle dolduruldu. Çiftçinin kara gün dostu diye bilinen Toprak Mahsulleri Ofisi çeltik almıyor. Geçen yıl 2 lira olan çeltik şu anda 1,2 lira. Buna rağmen alıcı yok. Mal depolarda bekliyor. Borcu kapıya dayanmış olan çiftçi ne yapacağını şaşırdı. Malını satamayanlar büyük sıkıntıda. Kimse borcunu ödeyemiyor.  Tüccarlar, fabrikalar batıyor. Hatta intihar eden insanlar oldu. İflaslar domino etkisi ile artacak. Borç altında boğulan çiftçi tarlasını satmak zorunda kalıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi açılmalı, çeltikte müdahale alımı yapılmalıdır.”

Ülkemizde üretilen pirincin yarısı Edirne de üretiliyor. Çeltiğin bu durumu Edirne ekonomisini büyük sıkıntıya soktu. “Çiftçide olursa herkeste olur” diye bir söz var. Çiftçinin yaşadığı bu sıkıntı dalga dalga herkesi etkiliyor. Esnafta malını satamıyor, alacağını alamıyor. Diğer taraftan raflarda 1 kg pirincin fiyatı geçen sene neyse şimdi de aynı.

Bu da yetmezmiş gibi Ofis ithal pirinç satıyor. İthalat yerli üretimi çok olumsuz şekilde etkiliyor. Çeltik üreticisi desteklense ithalata gerek kalmaz. Üretim yıllardır artıyor, ekim alanları genişliyor. Ancak bugün yaşanan durum‘’çiftçiye çeltik ekme’’ demektir. Bu ithalata dayalı politikadan vazgeçin, yerli ve milli politikalar uygulayın. Böylece kendimize yeterli hale gelebiliriz. Amerikan çiftçisine destek verileceğine kendi çiftçimize destek versek daha iyi değil mi?  




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —