Tarih: 03.09.2015 13:21

KADERİNE TERK EDİLMİŞ BİR ŞAHESER… “EVLİYA KASIM PAŞA CAMİİ”

Facebook Twitter Linked-in

KADERİNE TERK EDİLMİŞ BİR ŞAHESER… “EVLİYA KASIM PAŞA CAMİİ”

İlimizde yaşanan nehir taşkınlarında sular altında kalan ve kaderine terk edilmiş olan Evliya Kasım Paşa Camii ve haziresi zamana karşı verdiği mücadelede de maalesef yalnız bırakılmış durumda. Madde bağımlılarının mesken tuttuğu Evliya Kasım Paşa Camii; benzeri az görünen ‘Yalı Camilerinden’ olup, Fatih Sultan Mehmet ve II. Beyazıt zamanında Vezirlik ve bir süre de Sadrazamlık yapmış olan Kasım Paşa tarafından 1479 tarihinde yaptırılmıştır. Kasım Paşa, vefatından sonra Cami haziresine defnedilmiş olup halen türbe olarak ziyaret edilmekte olup, yaşanan Tunca taşkınları ve ilgisizlikten dolayı Edirne Kadıları Mezarlığı olarak ta bilinen bu haziredeki mezarlar birer birer Tunca nehrine ne yazık ki akmaktadırlar.

Geçtiğimiz aylarda Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Evliya Kasımpaşa Camii' her taşkında sular altında kaldığı için Evliya Kasımpaşa Camii'nin buradan taşınması gerektiğini, bunun için uzman ekibin raporunu beklediklerini söylemişti. 

Camiden önce Edirne kadıları mezarlığını kurtarın…

Edirne Kirişhane semtinde, Tunca Nehri’ni kıyısında zaman direnen Evliya Kasımpaşa Camisinin haziresindeki mezarlarda en az cami kadar önemli. Buradan Etkili Yetkili Kurumlara bir kez daha sesleniyoruz; ender rastlanan ‘yalı camilerinden’ olan Tunca nehir kenarında, su ve yeşilliklerle sarmaş dolaş zamana direnen bu camiinin bu gün içinde ve kubbesinde kocaman ağaçlar yeşermiş, ilgisizlikten madde bağımlılarının mekânı olmuş haziresindeki Edirne Kadıları Mezarlığı bakımsızlıktan ormana dönüşmüş durumda.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —