Tarih: 18.02.2016 12:28

KENDİ İŞYERİNDE ÇALIŞAN EMEKLİDEN KESİLEN SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ KALDIRILDI...

Facebook Twitter Linked-in

KENDİ İŞYERİNDE ÇALIŞAN EMEKLİDEN KESİLEN SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ KALDIRILDI...

Kendi nam ve hesabına çalışanlardan yani, Bağ-Kur mükelleflerinin almış oldukları maaşlarından kesilen, Sosyal Güvenlik Destek Primi uygulamasına son verildi.Bundan böyle, SSK(4/A) Bağ-Kur (4/B) ve Emekli Sandığı (4/C) den emekli olduğu halde kendi nam ve hesabına çalışmaya başlayanlardan ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gelir vergisi mükellefi olanlardan kesilen %10 SGDP (sosyal güvenlik destek primi) kesintisinin, Kanunun yayımı tarihin olan 10.Şubat.2016 tarihini takip eden ödeme dönemi başından itibaren kesilmeyecektir.

ARTIK KESİNTİ YOK...

Ocak ayında tüm SSK ve Bağ- Kur emeklilerine yüzde 3.86 + 100 lira, memur emeklilerine de yüzde 6 + yüzde 0.90 zam yansıtılmıştı. Fakat maaşlar zamlansa da, emekli olup Bağ-Kur kapsamında çalışanların maaşından yapılan yüzde 10 'luk bir kesinti, Sosyal Güvenlik Destek Primi olarak alınıyordu.

Sosyal Güvenlik Destek Primi Temmuz/2015' te % 15' ten, % 10' a düşürülmüştü. Maaşı 1.100.00 TL. olan bir emeklinin, maaşından 165.00 TL. kesilirken, bu rakam daha sonra 110.00 TL'ye düşmüştü. Şubat ayından itibaren SGDP tamamen kaldırılınca, bu kişiden yapılan kesinti otomatikman maaşına yansıyacağından, maaşında % 10' luk bir artış oldu.

YENİ MAAŞLAR NE KADAR OLACAK...

Sosyal Güvenlik Destek Primi’nin kalkması emekli maşlarında bir zam olarak nitelendirilebilir. Örneğin 1.400 TL emekli maaşı olan kişiden 140 TL kesinti yapılıyor, emekli 1.260 TL maaş alıyordu. Bu aydan itibaren söz konusu kesinti yapılmayacak ve emeklinin eline 1400 TL geçecek.

PRİMLER MAAŞI ARTTIRACAK...

Kendisine bir işyeri açan biri isterse emekli aylığını kestirip, normal bir 4/b' li gibi prim ödeme hakkına sahiptir. Bu durumda hem çalıştığı dönem için karşılaşabileceği riskler için koruma altında olacak, hem de emeklilik sonrası çalıştığı dönemlerde, ödediği primler emekli aylığını yükseltecektir.

SSK' LI ÇALIŞANLARDA DURUM FARKLI...

Emekli olduktan sonra başkasının nam ve hesabına sigortalı olarak çalışmaya devam eden, SSK' lılar, (4/a ' lılar) adına Sosyal Güvenlik Primi kesilme uygulamasında herhangi bir değişiklik söz konusu olmadığından, bu kişilerle ilgili Sosyal Güvenlik Destek primi kesilmesi uygulaması devam edecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —