Tarih: 17.05.2016 15:55

KIRCAALİ ‘ALTAY DERNEĞİNDEN’ SAADET PARTİSİNE ZİYARET

Facebook Twitter Linked-in

KIRCAALİ ‘ALTAY DERNEĞİNDEN’ SAADET PARTİSİNE ZİYARET

Merkezi, Bulgaristan’ın Kırcaali şehrindeki Altay Derneği Başkanı Cevdet Mustafa ve Başkan Yardımcısı Mehmet Tevfik Saadet Partisi’ni ziyaret ettiler.  Saadet Partisi İl Başkanı Ali Demirkıran, İlBaşkan Yardımcıları Recep Çınar, Recep İriş ve Merkez İlçe Başkanı Şaban Kayaile görüşen Altay Derneği yetkilileri, Kırcaali ve Bulgaristan’ın çeşitli bölgelerinde Müslümanlara karşı uygulanan ayırımcı ve asimile politikaları ile ilgili bilgi verdiler.

Bulgaristan’daki Müslümanların inançlarını yaşamaları ve eğitim konusunda ciddi sorunlar yaşadıklarını söyleyen Dernek Başkanı Cevdet Mustafa, “Maalesef çocuklarımız anadilde eğitim yapmaktan mahrumdur. Okullarda çocuklarımıza dinimizi öğreten ders ve kitap bulunmamaktadır. Kırcaali Merkezinde 1920’li yıllarda Müslümanların parasıyla inşa edilmiş ve bir süre Medrese olarak kullanılmış olan bina gasp edilmiştir. Yine yüzde doksanı Müslüman olan Kırcaali şehrinde bir adet kilisenin yanından bir tek cami bulunmaktadır. Cuma namazlarını cemaatin çoğu dışarıda kılmaktadır. Nüfusun kahir ekseriyeti Müslüman olan Kırcaali’de memur olarak görev yapanların oranı yüzde beşi geçmemektedir. Bulgaristan’da yaşayan Türk, Pomak ve diğer Müslümanlar olarak bu ayrımcılığın son bulmasını istiyoruz” dedi.

Anaokullarında Müslüman çocukları ayırt etmeksizin dinimizce haram olan domuz eti yedirdiklerine de değinen Cevdet Mustafa, “Hıristiyan Batı ülkelerinde bu konuya hassasiyet gösterilmesine rağmen Bulgaristan yetkilileri bu taleplerimizidikkate almamakta çocuklarımıza haram olan domuz eti yedirilmektedir” diyerek Türk Hükümeti yetkilileri ile STK’ların bu konuda kendilerine destek vermelerini beklediklerini ifade etti.

Saadet Partisi İl Başkanı Ali Demirkıran da ziyaretlerinden dolayı kendilerine teşekkür ederek, “Komşumuz Bulgaristan’da yaşanmakta olan durumu yakından takip ediyoruz. Balkanlar 500 yıl herkesin kendi dili ve inancıyla insanca yaşadığı bir dönemdir. Bu dönemde ne kiliseler yıkılmış ne de insanlara inancından dolayı baskı uygulanmıştır. Şu ada Edirne’mizde Bulgar veya gayrimüslim yaşamamasına rağmen eski dönemlerde var olduğu kabul edilen 2 adet kilise yeniden inşa edilerek ibadete açılmıştır.Bu hoşgörülü ve müsamahalı tavrımıza rağmen Bulgaristan’da yaşanan hak ihlalleri bizi üzmektedir. Kendilerine niye ikinci sınıf insan muamelesi yapılıyor?.

Buradan hükümetimize ve yetkililere sesleniyoruz; biz kendi ülkemizde kiliseleri, papaz okullarını ve diğer vakıfları restore edep onlara iade ederken, niçin Bulgaristan’daki Cami, okul, imaret vb. vakıf eserlerinin müslümanlara iadesi konusunda çalışma yapılmıyor? Devletlerarasında mütekabiliyet/ karşılıklılık esası vardır” şeklinde konuştu.                            

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —