Tarih: 31.10.2014 17:17

LÜTFEN DİKKAT...03-06 KASIM ORGAN NAKLİ HAFTASI

Facebook Twitter Linked-in

LÜTFEN DİKKAT...03-06 KASIM ORGAN NAKLİ HAFTASI

03-06 Kasım Organ Nakli Haftasına dikkat çekmek isteyen Trakya Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Organ Nakli Merkezinden Doç.Dr. Tamer Sarıoğlu düzenlediği basın toplantısında, “Dünya'da olduğu gibi ülkemizde de bir çok organın ve dokunun nakli gerçekleştirilmektedir ancak organ bağışı sayısı Türkiye’de henüz dünya standartlarına ulaşılamadı, vatandaşları bu konuda sağduyuya çağırıyorum.” Dedi. 2013 yılında böbrek nakli olan 59 yaşındaki Sevdiye Karahan yaptığı konuşmada; 18 sene diyalize girdiğini söyleyip; “İnsanlardan rica ediyorum. Biraz olsun bu hastalara kulak verip, bu çektikleri acıları hafifletmek için organ bağışını yapsınlar. Çünkü bu çok büyük bir iş. Yani onu tekrar hayata döndürüyorsunuz, bu çok büyük bir olay.” dedi.                                               

 

T.Ü. Tıp Fakültesi Başhekimlik odasında gerçekleştirilen toplantıda organ nakli ile igili konuşan Doç.Dr. Sarıoğlu; Organ naklinin son yıllarda Türkiye'de büyük aşama kaydetti ancak hala arzu edilen dünya standartlarına uygun organ bağışı sayısına ulaşılamadı. Dünya'da olduğu gibi ülkemizde de birçok organın ve dokunun nakli gerçekleştirilmektedir. 2000'li yılların başından beri sağlık alanında birçok yenilikler yapılmasına rağmen dünyada yapılan organ bağışı sayılara ülkemizde henüz ulaşılamadı.” dedi. 

Ülkemizde 2014 yılında 1464 beyin ölümü tespit edildi. Bunun ancak 319 tanesinden organ bağışı alınabildi. Dolayısıyla bizim bu sayıyı arttırmamız gerekmektedir. Kronik Böbrek Yetmezliği hastalığı eğer böyle giderse 2015 yılında ve bir 3-5 yıl sonra bu hastaların 100 bin civarında olacağı söyleniyor. Dolayısıyla her 4-5 kişiden biri kronik böbrek yetmezliği hastalığına yakalanabilme ihtimali mevcut.” dedi.

Sarıoğlu; “Vatandaşlarımız lütfen organ bağışı konusunda daha çok hassas olsunlar. Yani kişi organ bağışlamak istiyor mu, istemiyor mu bunu ailesine de söylemeli. Ailesi de ona göre bu durumlarda daha duyarlı davranmalı.” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —