Tarih: 23.01.2017 18:29

MUSTAFA İRİŞ, CUMHURBAŞKANI TARAFSIZ OLMALI

Facebook Twitter Linked-in

MUSTAFA İRİŞ, CUMHURBAŞKANI TARAFSIZ OLMALI

Saadet Partisi 2017 yılının ilk Aylık İl Divan toplantısını 15 Ocak 2017 Pazar günü gerçekleştirdi. İl Divan Toplantısına Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, İl ve İlçelerin Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, ülke gündemindeki “Referandum” konusuna değinerek; “Doğruyu kim söylerse söylesin o doğrudur, yanlışı da kim söylerse söylesin o yanlıştır. Yeni düzenleme ile gündeme gelen ‘partili cumhurbaşkanı’, kamuoyunda haklı bir endişeye neden olmuştur.Kuvvetler ayrılığı ilkesi olmazsa olmaz şarttır.  ‘Yasama- yürütme ve yargı’ arasındaki uyum ve denge,  birinin diğeri üzerinde herhangi bir hâkimiyet ya da vesayet oluşturmasına imkân vermeyecek şekilde düzenlenmelidir.” Dedi.

İl Başkanı Ali Demirkıran, açış konuşmasından sonra geride kalan 2016 yılında gerçekleştirdikleri faaliyetlerin sunumunu yaparak gayretli çalışma gösteren tüm yöneticilere teşekkür etti.

Gündemdeki konulara da kısaca değinen Demirkıran, “Anayasa ile ilgili oylamalar yapılırken Kıbrıs ile ilgili çok önemli görüşmeler sürdürüldü, hala da sürdürülüyor. Şehitlerin fedakârlığı bir imza ile yok edilemez” dedi.  AKP’nin yola çıkarken, “çözümsüzlük çözüm değildir” dediğine vurgu yapan Ali Demirkıran, “AKP bu tavrı ile Kıbrıs konusunda taviz vermeyi baştan kabul ettiğini beyan etmiştir” açıklamasını yaptı.

Birim Başkanlarının 2017 yılı faaliyet programlarını sunmalarının ardından Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, ülke gündemindeki “Referandum” konusuna açıklık getirdi.

İriş konuşmasında;  “Saadet Partisi olarak değişikliğe karşı değiliz. Anayasa değişikliği konusunu ilk olarak biz daha 1970’li yıllarda gündeme getirdik. Türkiye’de Başkanlık Sistemi’ne ilişkin ilk öneriyi yapan siyasal hareketin Milli Görüş olduğunu defaatle söyledik. Ancak bizim bu değişikliklerde ‘olmazsa olmaz şart’ olarak gördüğümüz bazı unsurlar var” diyerek maddeleri açıkladı.

  1.          KUVVETLER AYRILIĞI İLKESİ MUTLAKA SAĞLANMALIDIR

 “Kuvvetler ayrılığı ilkesi olmazsa olmaz şarttır.  ‘Yasama- yürütme ve yargı’ arasındaki uyum ve denge,  birinin diğeri üzerinde herhangi bir hâkimiyet ya da vesayet oluşturmasına imkân vermeyecek şekilde düzenlenmelidir.

 2.           GÜÇLÜ BİR MECLİS OLMAZSA OLMAZ ŞARTTIR

 İcranın tek elde toplandığı Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde istikrar en önemli avantajlardan biridir.  Hükümeti kuramama gibi kaygılar olmayacağı için güçlü bir icraat imkânı ortaya çıkacaktır.  Ancak, güçlü bir Yürütme organı ile doğru orantılı olarak güçlü bir Meclis’in varlığı da olmazsa olmaz şarttır.

 3.           SEÇİM BARAJLARI MUTLAKA KALDIRILMALIDIR

 Güçlü bir Meclis için, ‘Siyasi Partiler Kanunu’ndaki seçim barajları tamamen kaldırılmalıdır.  Böylece, TBMM, toplumun bütün kesimlerinin temsil edildiği, gerçek manada, ‘Milli irade tecelligâhı’ olma özelliğini kazanacaktır.

4.            SADECE TBMM KENDİNİ FESH EDEBİLMELİ

Özellikle TBMM’nin kendi iradesinin dışında feshine imkân tanıyacak her türlü düzenlemeden mutlak suretle uzak durulmalıdır. Çünkü böyle bir yetki Meclis’in itibarını zedeler.

 5.           BAKANLAR İÇİN GENSORU HAKKI KORUNMALIDIR

 Hakkında suç isnadı bulunan bakanlar için, ‘gensoru’ benzeri bir soruşturma ve hesap sorma mekanizmasının varlığı, TBMM’nin millet adına denetleme anlayışının bir gereği olarak görülmelidir.

 6.           PARTİLİ CUMHURBAŞKANI TARAFSIZLIK İLKESİNE AYKIRIDIR

 Yeni düzenleme ile gündeme gelen ‘partili cumhurbaşkanı’, kamuoyunda haklı bir endişeye neden olmuştur. Gerçekten de Cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin kesilmemesi, Anayasa’nın amir hükmü olan, ‘Tarafsızlık’ ve ‘Eşitlik’ ilkesine gölge düşürmekle kalmayacak, toplumun bütününü kucaklama noktasında eksiklik olarak algılanacaktır. 

 7.           YARGI BAĞIMSIZLIĞI OLMAZSA OLMAZ ŞARTTIR

 Yeni anayasa teklifi çerçevesinde üzerinde titizlikle durulması gereken en önemli unsurlardan biri de Yargı Bağımsızlığı’dır. Yargı, ne Yasama’nın ne de Yürütme’nin etkisinde kalmayacak şekilde düzenlenmelidir. Yargı bağımsızlığı, ülkede huzurun, barışın, kardeşliğin tesisi için olmazsa olmaz bir husustur. Takdir edersiniz ki herhangi bir organ veya kişinin etkisinde kalma ihtimali olan, ya da başka bir güce bağımlı olan hukuk sistemi hiç bir zaman adil olamaz.”

“Doğruyu kim söylerse söylesin o doğrudur, yanlışı da kim söylerse söylesin o yanlıştır” diyen Mustafa İriş, “biz şununla bununla değil; ‘Hak’tan yanayız, ‘Gerçek’ ten yanayız” şeklinde konuştu.

 Toplantının sonunda İl ve İlçelerin Yönetim Kurulu Üyelerine 2016 yılı çalışma karneleri takdim edildi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —