Tarih: 23.11.2015 15:23

OKAN GAYTANCIOĞLU; TBMM NE” ÇELTİK İÇİN KOMİSYON KURALIM”

Facebook Twitter Linked-in

OKAN GAYTANCIOĞLU; TBMM NE” ÇELTİK İÇİN KOMİSYON KURALIM”

Çeltik konusunda yaşanan sıkıntıları dile getiren CHP Edirne Milletvekili Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu hazırladığı 20 milletvekili imzala Meclis Araştırma Önergesinde, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin müdahale alımı yapmaması ve çiftçinin mağduriyetinin araştırılması için bir komisyon kurulmasını istedi.   Gaytancıoğlu, Meclis Araştırma Önergesinde Çok büyük bir kitlenin çok büyük sıkıntılar içerisinde olduğunu belirtip, “Bir an önce çeltik üreticisinin mağduriyet giderilmeli, emek en yüce değerse eğer ve emek karşılığını alamıyorsa ben buna sessiz kalamam. Çiftçilerimiz mağdur oldukça ben milletvekili koltuğunda rahatça oturamam, rahatça uyuyamam, mağdur olan herkesin derdi benim derdim, tasası da benim tasamdır.” Diyerek, bu Meclis Araştırma Önergesi’ni hazırladığını belirtti.

Gaytancıoğlu’nun hazırladığı Meclis Araştırma Önergesi şu şekilde;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Çiftçilerimiz son yıllarda uygulanan tarım politikaları nedeniyle çok zor günler yaşamaktadır. 2015 yılı çeltik hasadında maliyeti 2 TL olan çeltik fiyatı 1,2 kg/TL kadar düşmüştür. 

Türkiye 1990’lı yılların sonlarına doğru çeltik üretiminde belirgin artışlar yaşamaya başlamış, bu üretim artışları 2000’li yılların sonuna kadar devam etmiştir. Bu süre içerisinde birçok üründe ciddi gerilemeler olmuş, bu gerilemeler tarım ürünleri ithalatını arttırmıştır. Bunun temel nedeni uygulanan tutarsız tarım politikalarındandır. Çeltikteki üretim artışı da tamamen Türk araştırıcıları tarafından geliştirilen yüksek verimli bir çeşit olan Osmancık çeşidinden kaynaklanmaktadır.  Yüksek verim elde eden üretici de çeltik tarımına daha fazla ağırlık vermiş ve modern tarım teknolojisini takip ederek üretim artışında sürekliliğin sağlanmasına sebep olmuştur. Şöyle ki 2000 yılında yaklaşık 350 bin ton çeltik üreten Türkiye 2014 yılında 830 bin ton çeltik üretir hale gelmiştir. 

Çeltik üretimindeki bu artışlar, pirinç tüketiminin de artmasına yol açmıştır. 1990’larda 4 kg olan pirinç tüketimi 2014 yılı verilerine göre 8 kg civarındadır. Ancak tüketimdeki artışların bir bölümü maalesef ithalattan karşılanmaktadır. Türkiye pirinçte üretici bir ülke olmasına rağmen aynı zamanda ithalatçı bir ülkedir. Türkiye pirinç tüketiminin halen % 30’u ithal pirinçlerden karşılanmaktadır. Çeltik ve pirinç ithalatının en önemli nedeni üretimi hedef almayan tutarsız tarım politikalarının uygulanmasındandır. Türkiye 2014 yılında 277 milyon $’lık çeltik ve pirinç ithalatı yaparak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştır. İthalat yerli üretimi olumsuz yönde etkilemektedir.  Şöyle ki, 2009’da 1,5 TL’ye kadar çıkan çeltik fiyatı 2010’da 1 TL’ye, 2011’de de 80 kuruşa kadar gerilemiştir. Bunun temel nedeni ithalattır. 2012 hasadından sonra çeltik fiyatı 90-95 krş aralığında gerçekleşmiş, 2013 ve 2014’de fiyatlar biraz kıpırdayarak 1.5 TL’lerin üzerine çıkmıştır. 2015 yılında ise 1.8 TL maliyet olmasına karşın fiyatlar 1,2 TL/kg’lar düzeyinde seyretmektedir. Bu durum bir çok çiftçinin borcunu ödeyememesine neden olmuş, tarlalar satılmaya başlanmış, borcunu ödeyemeyen üreticilerden intihar edenler olmuştur.

Bu yıl özellikle Toprak Mahsulleri Ofisinin piyasaya “alım” yönünde müdahale ederek geçtiğimiz yılki fiyat düzeylerinde bir piyasa oluşturmasının gerekli olduğunu söylemiştik. Kısacası “çiftçinin kara gün dostu” olan Toprak Mahsulleri Ofisini göreve çağırmıştık. Yapmış olduğumuz görüşmelerde “piyasanın oturmasını bekliyoruz” şeklinde ifadelerle karşılaşmıştık. Yine TBMM aracılığıyla piyasanın oluşması için alıcı ve satıcının bulunması gerektiğini dike getirmiştik. Satıcısı olan ama alıcısı olmayan bir sistemde “piyasanın oluşmasının mümkün olamayacağını” söylemiştik.

Hükümetin de bu soruna duyarsız kalması ve TMO’nun da “alım” yönünde bir müdahalesi olmadığı için çiftçimiz çok büyük mağduriyet yaşamıştır. Ve maalesef bu mağduriyetler çok önemli sosyal sorunlara da yol açmaktadır. Çok büyük bir kitle çok büyük bir sıkıntıdadır.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu tavrının araştırılması ve üreticilerimizin önümüzdeki dönemlerde bu tür sıkıntılar yaşamaması için Anayasamızın 98.maddesi, iç tüzüğümüzün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir araştırma komisyonu kurularak konunun tüm boyutlarıyla araştırılmasını saygılarımızla arz ederiz.

Doç.Dr. Okan GAYTANCIOĞLU

CHP Edirne Milletvekili

Önergeye İmza Veren Milletvekilleri;

Tekin BİNGÖL-Ankara

Eren ERDEM-İstanbul

Turabi KAYAN-Kırklareli

Mustafa AKAYDIN- Antalya

Fikri SAĞLAR-Mersin

Emre KÖPRÜLÜ-Tekirdağ

Niyazi Nefi KARA-Antalya

Utku AKIRÖZER-Eskişehir

Sibel ÖZDEMİR-İstanbul

Orhan SARIBAL-Bursa

Murat BAKAN-İzmir

Ahmet AKIN-Balıkesir

Haydar AKAR-Kocaeli

Nihat YEŞİL-Ankara

Ali ŞEKER-İstanbul

Necati YILMAZ-Ankara

Devrim KÖK-Antalya

Didem ENGİN-İstanbul

Akın ÜSTÜNDAĞ-Muğla

Murat EMİR-Ankara




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —