11007,37%0,81
42,52% 0,07
49,55% -0,06
5743,85% -0,15
9322,75% 0,27
Özel Edirne Anadolu Lisesi Hamitabat’da incelemelerde bulundu
Özel Edirne Anadolu Lisesi ve Fen Lisesi 9. sınıf öğrencileri Enerji Tasarrufu Haftası etkinlikleri çerçevesinde Hamitabat Elektrik Santrali’ni ziyaret etti. Fizik Öğretmenleri Seda Erbil ve Işıl Bulungiray’ın düzenlediği gezi öğrencilere enerjinin değişik türlerini yakından tanıma fırsatı yarattı.
Teknolojiye bağımlı hale gelen hayatımızda elektrik enerjisi vazgeçilmezlerimizden olmuştur. Evimizin en önemli misafiri olan elektriğin nasıl üretildiği, nereden bize geldiği sorularına bu gezide cevap bulan öğrenciler, gezi sonrasındaki mola yerinde lunaparkta gondol, dönme dolap, çarpışan arabalar gibi araçlar sayesinde potansiyel enerji, kinetik enerji dönüşümünü, dönme hareketi ve çarpışma hareketlerini yaşayarak pekiştirdiler.
Santralde görevliler tarafından yakın ilgi gösterilen öğrencilere doğal gazın yakılması ile 450oC’de yüksek basınçlı su buharı elde edilerek dev jeneratörlerin elektrik üretme serüveni adım adım tanıtıldı. Jeneratörlerin çalışmasını sağlayan türbinleri döndüren su buharının soğutularak ve yoğuşturularak tekrar kullanıldığı santralde öğrencilerin en çok ilgisini çeken bölüm soğutma kuleleri oldu.135 m yüksekliğindeki kulelerin dışarıdan bakıldığında bacaya benzemesine rağmen yapılış özelliğinden dolayı doğal hava akımı yaratarak soğutma işlevini gördüğünü kulenin içine giren öğrenciler yaşayarak öğrendiler.
Lüleburgaz’ın Hamitabat köyündeki santral yakın çevremizdeki önemli bir elektrik santralidir. HEAŞ adı ile bilinen elektrik üretim ve dağıtım santralinde üretilen elektrik Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) aracılığı ile tüm ülkeye dağıtılmaktadır. Kullanılan yakıtın doğal gaz ve sistemin geri dönüşüme yönelik olması nedeniyle çevreyi kirletmeyen santralin işletenlerine ve tüm çalışanlarına teşekkürü bir borç biliriz.