Tarih: 15.07.2015 12:19

RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME

Facebook Twitter Linked-in

 RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME

Edirne Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği yaptığı yazılı açıklamada; “ bir ay süren oruç sonrası Ramazan Bayramından sonra normal beslenme düzenine geçilip öğün sayısı artmakta ve özellikle de bayram geleneğimiz olan et ve tatlı ağırlıklı sofralara dikkat etmek gerek.” Dedi.

Açıklamada şunlara değinildi:

Yeterli ve dengeli beslenme, hayatımızın her döneminde önemli olduğu gibi Ramazan Bayramında da büyük önem taşımaktadır. Ramazan ayı boyunca sıcak ve uzun günlerde oruç tutan kişilerin beslenme düzenlerinde değişiklikler meydana gelmektedir. Ramazan sonrası normal beslenme düzenine geçilip öğün sayısı artmakta ve özellikle de bayram geleneğimiz olan et ve tatlı ağırlıklı sofralara hayır denilememektedir. Bu durum bayramda hazımsızlık, mide bulantıları, yorgunluk, şişkinlik vb. sağlık sorunlarına yol açabilir. Ramazan’ da beslenmenin zorunlu olarak sınırlandırıldığı dönemden, istendiği zaman yemek yenilebilecek dönem olan bayrama geçildiğinde, gereksinimin çok üstünde beslenme, ziyaretler sırasında fazlaca tüketilen tatlı, gazlı içecekler, çay, kahve ve kuruyemişler yine sağlığımızı sıkıntıya sokacak nedenlerdendir. Bu durumdan en çok etkilenenler ise kuşkusuz kalp-damar hastalığı olanlar, şeker hastaları, böbrek hastaları ve mide hastalığı olan bireylerdir. Bu nedenle bayramda yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmeli, ziyaretler sırasında sunulan ikramlara dikkat edilmelidir.

Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Azar Azar Yiyin

Bayramın ilk gününden itibaren hedeflerimizden biri yavaşlayan metabolizmamızı harekete geçirmektir. Metabolizmayı hızlandırmak için azar azar ve sık beslenmenin önemi unutulmamalıdır. Bayram sabahına sağlıklı bir kahvaltı ile başlamak, metabolizmamızı hızlandırabilecek önemli etkenlerden bir diğeridir. Kahvaltıda sucuk, salam, sosis gibi kolesterol ve tuz oranı yüksek işlenmiş besinler yerine yumurta, peynir, söğüş, ceviz veya zeytin, bal, tam tahıllı ekmek ve yarım yağlı süt veya bitki çayları tercih edilmelidir.

Tüm Besin Gruplarından Tüketilmeye Özen Gösterilmeli

Hafif ve dengeli bir kahvaltı sonrası güne yine çok ağır olmayan bir öğle yemeği, ikindi gibi bir ara öğün, hafif bir akşam yemeği ile devam edilmelidir. Akşam yemeğinden 2.5- 3 saat sonra yapılacak bir ara öğün ile sağlıklı bir beslenme biçimi elde edilebilir. Öğle ve akşam öğünlerinde yeterli ve dengeli olması açısından tüm besin gruplarından tüketilmeye özen gösterilmelidir. Bu öğünlerde et yemeği, kuru baklagiller veya etli sebze yemekleri gibi protein içeriği yüksek yemeklerin yanında, yoğurt veya ayran, mevsim sebzeleri ile hazırlanmış salata ve tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir. Tatlı tercihlerimiz hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılardan yana olmalıdır. Kalp- damar hastalığı, şeker hastalığı ve tansiyon gibi sağlık sorunları olan bireyler et ve tatlı tüketimine ayrıca dikkat etmelilerdir. Ara öğünlerde; meyve ve süt ile sağlıklı bir seçim yapabileceğimiz gibi, 2 kaşık yulaf ezmesi eklenmiş 1 bardak süt veya yoğurt, 1 dilim tam tahıllı ekmek ile 1 dilim az yağlı peynir gibi farklı seçenekler ile de doğru seçimler yapmış oluruz.

Dikkat Edilmesi Gereken Nokta Sıvı Alımı

Bayram süresince ve bayramdan sonra dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta sıvı alımıdır. Günde yaklaşık 1.5- 2 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Gün boyu tüketilen çay ve kahveler suyun yerine geçmemekte, vücuttan sıvı atılmasına neden olmaktadır. Sağlıklı bireylerin yanında özellikle yaşlılar ve tansiyon hastaları çay ve kahve tüketimlerine dikkat etmeli, bitki çayları tercih etmeli ve günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmalılardır.

Düzenli Fiziksel Aktivite

Her gün yapılan düzenli fiziksel aktivite, fiziksel ve mental sağlığı olumlu yönde etkilemekle birlikte üzerinde sıkça durduğumuz metabolizma hızının artmasına imkân sağlamaktadır. Bu nedenle yarım saatlik tempolu yürüyüşler, Ramazan’ dan sonra yaşamın bir parçası haline getirilmelidir. Ayrıca gece yeme alışkanlığına da Ramazanla birlikte veda edilmelidir. Akşam yemeğinden 2.5-3 saat sonra, önceden bahsettiğimiz şekilde bir ara öğün ile yeme işlemi sonlandırılmalıdır.

Yeterli ve Dengeli Beslenmek

Edirne Keşan Devlet Hastanesi Diyet Uzmanı Gökhan Dege “Hayatımızın her döneminde olduğu gibi bayramda da yeterli ve dengeli beslenmek çok önem taşımaktadır. Vücudumuzun sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarını yerine getirebilmesinde bizlerin rolü büyüktür. Rollerimizi en iyi şekilde yerine getireceğimiz sağlıklı ve keyifli bir Ramazan Bayramı dilerim. “ dedi.

                




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —