Tarih: 08.07.2014 14:40

ROMANLARIN BONZAİ FERYADI

Facebook Twitter Linked-in

ROMANLARIN BONZAİ FERYADI

 Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, Kenar mahallelere ve fakir Roman Çocuklarına musallat olan ‘Bonzai’ illetine dikkat çekerek yetkilileri göreve çağırdı. Şallı; Romanların ‘bonzai’ feryadını duyun. Trakya’nın bir yerleşim yerinde 7-8 yaşlarında çocuklar 9 yaşındaki çocuğun ‘bonzai’ denen uyuşturucuyu kullandığını söyledi. Hatta çocuk ile konuşma olanağı bulduk. Çocuk içtiği bonzai’nin kendisini ölüme getireceğinden haberi yok.

 “Dernek olarak roman mahallelerinde sürdürmüş olduğumuz eğitim çalışmaları sırasında gençlerimizin ‘bonzai’ denen uyuşturucu kullandıklarını haberlerini alıyorduk. Hatta Sorumsuz roman müzisyenleri de bu illeti şarkı haline getirmişler ve düğünlerde oyun havası olarak söylüyorlardı. Tepkimizi ortaya koyup, bunun yasaklanması gerektiğini Edirne Emniyeti ile de paylaşmıştım.”diyen Şallı; “Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri derneği olarak Trakya’nın belli bölgelerine yaptığımız ziyaretlerde ‘bonzai’ ile ilgili dehşete kapıldığımız örnekler görmeye başladık. Trakya’nın bir yerleşim yerinde 7-8 yaşlarında çocuklar 9 yaşındaki çocuğun bonzai denen uyuşturucuyu kullandığını söylediler. Hatta bonzai içen bu çocuk ile konuşma olanağı bulduk. Çocuk içtiğinin kendisini ölüme getireceğinden haberi yok.” Dedi.

Şallı açıklamasını şöyle sürdürdü; “Geçenler İzmir’de katıldığım bir toplantı da, İzmir’deki roman mahallerinde çok sayıda gencin bu uyuşturucu maddeyi kullandıklarını söylediler. Geldiğimiz noktada Türkiye’de tüm roman mahallelerinde bu uyuşturucu maddenin kullanıldığını öğrendiğimde üzüntü ile dehşete kapıldım. Yokluk ve yoksunluk içinde bulunan roman gençlerin bu illeti kullanarak çok genç yaşlarda ölüm girdabının içinde çırpınacağını bilmek beni çok üzüyor. Özellikle Sosyal faciaya dönüşen bu uyuşturucu ile birlikte romanlarda kendi oturmuş oldukları mahallelerden kaçar duruma gelmiştir. Aileler çocuklarının düşmüş olduğu bu sorun karşısında perişan durumdadırlar. Korku ve endişe sayesinde Romanların içine sinsice giren bu uyuşturucu madde korku ve endişe yaratmıştır. Öyle ki, fiyatının 5 liradan satılması, gençlerin buna çabuk ulaşması, romanlar kadar diğer bireyleri de ölümün tuzağına düşürmüştür.

Edirne Sağlık İl Müdürlüğünde yetkili biri ile görüşmemde aslında bir nevi tarım ilacı niteliğinde olan bu sentetik uyuşturucuyu kullananların tedavisinin mümkün olmadığı ve en fazla ömürlerinin 3-5 yıl olduğunu anlatması durumun ciddiyetini ortaya koymaktadır. Romanlar için söylenen bir söz vardır. “Zenginin Parasına, Çingene nin çocuğuna dokunmayacaksın” bu gün maalesef  bonzai denen illet çocuklarımıza acımasız elleriyle  esir almıştır. Yoksullukla büyüttüğümüz çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz. Emniyet müdürlüğü konu ile gerekli çalışmaları yaptığını bilmekle birlikte, burada birinci sorumluluk ailelere düşmektedir.

                                                           




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —