11007,37%0,81
42,50% 0,02
49,49% -0,20
5752,69% 0,01
9322,75% 0,27
ŞALLI; “ÇİNGELER VE KÜRTLER!”
Geçen hafta 12. Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi. Ülkemize hayırlı olması diliyorum. Seçim sonunda bir konuşma yapan HDP lideri Selahattin Demirtaş çarpıcı konuşmaların içinde dikkatimi çeken “ ezilen tüm halkların sesi olmayı sürdüreceğiz, Romanı, Çingene’si, Alevi’si, Sünni’si, Ezidi’si, Süryani’si, Yahudi’si, Hıristiyan’ı ile bir arada özgürlük, barış, emek ve demokrasiden yana bir yön izliyoruz”. Söylemi çok dikkat çekicidir. Diyen Turan Şallı yaptığı açıklamada, “Demirtaş’ın söylemlerinin diğer siyasiler tarafından iyi analiz edilmeli.” dedi.
Şallı açıklamasını şöyle sürdürdü; Demirtaş’ın ezilen toplumun içinde roman veya Çingeneleri dahil etmesinin temeline bir bakacak olursak; yıllarca şehrin varoşlarında sosyal dışlanmanın içinde yaşamış sosyal ve ekonomik anlamda yeterli gelişmeyi sağlayamamış Çingenelerin; bulundukları coğrafi konum ve feodal sistem içinde ezilmiş, hızlı nüfus artışı, yoksullukla iç içe kalmış ve yurdumuzun her bölgesindeki yerleşim alanlarında yeni umutlar arayışına çıkan Kürtlerle, özellikle büyük şehirlerde, daha sonra ülkemizin tüm bölgelerine yollarının kesiştiğini görürüz.
Ekonomik ve sınıfsal özelliğinden dolayı, Çingene veya romanların yoğun olduğu yerleşim alanlarının içinde kendilerine yer bulan Kürtlerin, çoğunluğu Çingene kızları ile evlenmiş, kız almış ve kız vermiş duruma gelmiştir. Kısacası Çingeneler ve Kürtler birçok bölgede karışmışlardır.
Ülkemizin içinde bulunduğu kutuplaşma, ayrıştırma siyasetini çok iyi analiz eden Selahattin Demirtaş “ezilen tüm halkların sesi olmayı sürdüreceklerini, bu hamleyi Türkiye’nin her köşesine taşıyacaklarını ifade etmesi söylemi” diğer siyasilerce asla göz” ” vcz< ardı edilmemelidir!!!
Bu yazıdan da kimse HDP’yi desteliyoruz anlamı kesinlikle çıkarmasın Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneğinin çizgisi zaten belli. Siyasal gelişmeleri üzüntü ile takip ediyoruz.
Siyasal kısır çekişmeler, ayrıştırma politikaları, ötekileştirme, toplumun refah seviyesinin azaldığı, huzursuzluğun, mutsuzluğun had safhada olduğu bu dönemde HDP’nin oylarını artıracağı gerçeğini unutmamak gerekir.