Tarih: 02.12.2014 18:45

ŞALLI; “ÇİNGENE’Yİ ROMAN YAPINCA ESMER YÜZÜMÜZ BEYAZLAMADI”

Facebook Twitter Linked-in

ŞALLI; “ÇİNGENE’Yİ ROMAN YAPINCA ESMER YÜZÜMÜZ BEYAZLAMADI”

“7.11.201 tarihinde Samanyolu haber televizyon kanalında canlı yayınlanan “Bağzı şeyler” adlı programa katıldım.” Diyen Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan şallı, yaptı yazılı açıklamada; “Açılım politikalarından nasibini alan Çingene veya romanlar için görünürlük kazanmasına karşın, sosyal ve ekonomik anlamda değişiklikler yaratıldığını söylemek maalesef mümkün değildir.  Esmer vatandaş olarak görülen Çingenelerin adından “Çingene” sözcüğünün yasaklanıp “ Roman” yapılması sonucunda esmer olan yüzümüz beyazlamadı.” Dedi.

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan şallı, açıklamasına şöyle devam etti;  “Programın konusu hükümetin yapmış olduğu açılım politikalarında değişen neler olduğudur. Romanların var olan gerçek sorunlarını anlattım. Gerçeği gariban romanın açılımdan da pek haberi de yoktur.  Programa katılan kişilerin her birinin görüşlerinin değerli olduğunu düşünmekteyiz. Programa derneğimizin oluşturmuş olduğu “coşansu “ müzik gurubunu da götürdük. Müzik öğretmeni Gürkan Kaba ve öğrencilerden oluşan müzik gurubumuz kısa bir konser verdi.

Açılım politikalarından nasibini alan Çingene veya romanlar için görünürlük kazanmasına karşın sosyal ve ekonomik anlamda değişiklikler yaratıldığını söylemek maalesef mümkün değildir. Yüzyıllarca üzerlerine atfedilen olumsuz yargıları kırmanın uğraşı ve temelinde yatan yoksulluk girdabından da kurtulmanın uğraşı içindeyiz. Özellikle görsel medyanın romanları sadece eğlence kültürünün bir parçası olarak göstermesinden hiç memnun değiliz.

Romanlarında diğer bireyler gibi yaşamsal sorunları vardır. Romanlar, oynayan göbek, atan tasasız, kedersiz olarak algılanması çok yanlıştır. Esmer vatandaş olarak görülen Çingenelerin adından “Çingene” sözcüğünün yasaklanıp “ Roman” yapılması sonucunda esmer olan yüzümüz beyazlamadı.” Türkiye’de yaşayan romanların diğer bireylere göre çok daha olumsuz şartlarda yaşadıkları artık devletin resmi raporlarına yansımasının çok önemli olduğunu düşünmekle birlikte günü birlik siyasi politikalar yerine, sürdürülebilen sosyal politikalar üretilmesini devletten bekliyoruz.

Devleti ve bayrağı ile sorunu olmayan Çingene veya romanlar devletin özel ilgisini beklemektedir. Programda kötü niyetli olarak ortaya atılmadığını düşündüğüm Çingenelerin de bir bayrağı olduğu şeklinde konu gündeme geldi. Tekerlek şeklinde olan bayrak romanların göçebe bir yaşam sürdüğünü temsil etmektedir. Türkiye’de yaşayan romanlar  %98 oranında yerleşik düzende yaşamlarını sürdürmektedir. Sözü edilen bayrak yurt dışı kökenlidir. Sözü edilen tekerleğe benzeyen bayrak için özellikle bilinmesini isterim. Türkiye’de yaşayan romanların bu tür bayrağa ihtiyacı yoktur.” 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —