Tarih: 21.07.2014 19:30

ŞALLI; “VALİ BEY; BİZ ESMER VATANDAŞ MIYIZ?”

Facebook Twitter Linked-in

ŞALLI; “VALİ BEY; BİZ ESMER VATANDAŞ MIYIZ?”

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkan Turan Şallı yaptığı yazılı açıklamayla Yeni Vali dursun Ali Şahin’e sordu: “Biz esmer vatandaş mıyız?” Edirne valisi Dursun Ali Şahin’e hoş geldin ziyaretine giden Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkan Turan Şallı, sohbet esnasında vali Şahin’in Romanları kast ederek ‘Esmer Vatandaş’ demesinin farkındalıksız olsa bile devletin bilinç altındaki ayrımcılığın ta kendisidir dedi.

Gazetemize yaptığı ziyarette bu konudaki hassasiyetini ve üzüntüsünü dile getiren Şallı, “insanoğlunun anasını, babasını, atasını seçmek gibi bir önceliği yok. Bunları; ‘Arzda bir halife yarattım’ diyen Rabbimiz belirliyor! Onun resulü olan o yüce insan Muhammet Mustafa  ( S.A.V)  ise 1500 yıl önce Rabbimizin sisteminde ayrımcılığı yer yok dedi. Sırf bundan dolayı roman açılımının samimiyeti önce devletimizi yönetenlerin yüreklerine, sonrada vatandaşlarımız yüreklerine yazmalıdırlar.” Dedi.

Şallı açıklamasında şöyle dedi;

Demokrasi insan hak ve özgürlüklerin gelişmesi açısından Türkiye’de yapılan açılımlara Çingene veya romanlar da dâhil edilmiştir. Her ne kadar altının boş olmasıyla birlikte çalışmaların zamanla iyi bir boyut kazanmasını umuyoruz. Ancak roman sorunları resmi devlet politikası olmaması çözüme katkı sunmayacağı da bir gerçektir. Roman sorunları valilerin, kaymakamların, yerel yönetimlerin anlayışına bırakılmamalıdır. Örneğin; Edirne’ye gelen her vali romanların sorunları çözümü konusunda söz vermiş olmasına rağmen hepsi boş vaatlerde kalmıştır. Geçtiğimiz günlerde ilimize yeni atanan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’i makamında ziyaret ettik. Sorunlarımızı anlattık. Görüşmemiz sırasında vali beyin bizler için kullanmış olduğu “esmer vatandaş” sözü karşısında hayrete düşüp, şaşkınlık yaşamamıza neden oldu. Sayın vali her ne kadar kötü niyetli bu sözü söylemese de  kendisi farkında olmadan etnik ayrımcılık yapmıştır.

Vali Bey, devlet anlayışı içinde bizleri ‘esmer vatandaş’ olarak görmesi roman derneklerinin daha çok çalışması gerçeğini ortaya çıkarmıştır. Bu sözün benzerlerini daha önce Mersin ilinde yaşanan bir olayda emniyet görevlilerinin olaya karışan çocuk hakkında yazmış olduğu tutanakta “esmer vatandaş” sözünü anımsattı. Bu tür tanımlamalar açılım politikalarına yarar getirmez. Bizler bu tür benzetmelerin içinde yer almak istemiyoruz. Bizler Allah’ın yarattığı kullarız Ankara’da bu gibi sorunları aşmak için gidip gelmekten usandık. Bizler bu tür benzetmelerden kurtulamayacaksak Ankara’ya daha çok gidip geleceğimiz anlaşılmakla birlikte ben nasıl sitem etmeyim:

Küçük bir kartopu iken; sorunlu büyük dağlar yaratıldı bizden.

 Dua mı beddua mı aldık bilinmez…

Yıllarca dağın arka yamacında sisli bulutlar içinde yok sayıldık.

Bizi yamacında saklayan dağa mı kızdık!

 Tarihte alnımıza yazılan kötü çizgiye dur diyemedik!

 Dünya’nın tüm coğrafyasına dağıldık…

Yokluk, yoksulluk rüzgârı ile hep savrulduk.

 Sevgisizliğin, çaresizliği içinde…

 Bayrak en büyük gururumuz. Bağrına bastı bizi bu bayrak, bu toprak…

Hainlik nedir bilmeyiz, hiçte istemeyiz.

 Özümüz Çingene, son söz Roman oldu.

 Sözümüz hiç... Hiç olmadı.

Oynayan başkaları, ezilen hep biz olduk.

 Adımız bazen Çingen, bazen şopar oldu.

 Bizi göremeyen zihniyet kendini göremez oldu.

Küsmedik dağlara, küsmedik insanlığa.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —