Tarih: 16.09.2014 18:45

TARLA GÜNÜ PAŞAKÖYDE DUBACI TARIM İŞLETMELERİNDE DÜZENLENDİ.

Facebook Twitter Linked-in

TARLA GÜNÜ PAŞAKÖYDE DUBACI TARIM İŞLETMELERİNDE DÜZENLENDİ.

Geleneksel hale getirilen İpsala Tarla Günü bu yıl İpsala Paşaköy de faliyet gösteren Dubacı Tarım işletmelerinde kutlandı. Etkinlikte, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek, , Türkiye'nin çeltik üretimindeki başarısına uluslararası alanda gıptayla bakıldığını söyledi. Çeltikçilerin en büyük sıkıntısının çeltik tarlalarında görülen kırmızı çeltik mücadelesi olduğunu belirten Tülek, şöyle konuştu:

'Bugün burada da kırmızı çeltikle mücadele için geliştirilen çeşitler hakkında bilgi vereceğiz. Kırmızı çeltik, verimi ve kaliteyi etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Neredeyse İpsala Ovası'nda özellikle her geçen gün artan bir sorun hale geliyor. Yeni çeşit adayları da bu sıkıntıyı gidermek üretildi.'

İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman yaptığı konuşmada “Yeni bir çeltik tohumunun tanıtımı için buradayız. Biraz sonra yetkili arkadaşlarımız bu tohumla ilgili güzel bilgiler verecekler ve bizim başımızın belası olan gelirimizi her zaman düşürmede birinci öncelikli olan kırmızı çeltiği bizim dilimizde kart tane dediğimiz çeltikle mücadele için yeni bir tohum üretildi. İnşallah bununla ilgili çalışmaları biraz sonra değerli dostlarımız, değerli araştırmacılarımız bilgiler verecek. Bizim bu mutlu günümüz, ektiğimizi biçeceğimiz harmanımız.

Bundan 3 yıl kadar önce Edirne’de bir çalıştay yapılmıştı. Tarım Bakanımızda katılmıştı. Ben o günü anımsar hale geldim. İnanın olması gereken tüm insanlar burada. Bu duyarlılığınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Yeni sezonumuzun hayırlı ve bereketli geçmesini diliyorum.

Dün Ankara’dan Bitki Destekleme Genel Müdürümüz Mevlüt Gümüş Bey buradaydı. Onun için, kendisiyle yapılan toplantıda uzun zamandan beri değiştirilemeyen çeltik desteklemelerinin arttırılmasını talep ettik. Aynı zamanda gübre ve mazot desteklemelerinin de arttırılmasını talep ettik. İnşallah notunu aldı ve bununla ilgili çalışmaların yapılacağının sözünü verdi” diye konuştu.

Kerman, çeltik üreticilerine hasatlarının hayırlı olması dilekleriyle konuşmasını bitirdi.

Daha sonra Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çeltik Şube Şefi Halil Sürek, üreticilere yeni ürün hakkında bilgi verdi.

Sürek, yeni ürünün ABD, İtalya, İspanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Amerika'da kullanıldığını, enstitü olarak da 2007'de, 5 çeşit üründe bu ürünü denediklerini ifade etti.

Ürünün çalışmalarının ardından 2016'da piyasaya çıkacağını dile getiren Sürek, ürünün GDO olmadığını vurguladı.

Sürek daha sonra üreticilerin sorularını yanıtladı.

Etkinliğe, farklı illerden ve Makedonya'dan gelen çeltik üreticileri katıldı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —