9577,46%-1,12
33,99% 0,29
37,82% 0,63
2822,85% 0,48
4560,04% 0,75
Edirne’nin vazgeçilmez Tava Ciğeri’nin olmazsa olmazı sadece Edirne’nin Karaağaç Mahallesi ve Yunanistan sınırında yetişen Karaağaç Acı biberinin hasadı başladı.
TAVA CİĞERİ'NİN YOLDAŞI KARAAĞAÇ ACI BİBERİ’NDE HASAT
Edirne’nin vazgeçilmez Tava Ciğeri’nin olmazsa olmazı sadece Edirne’nin Karaağaç Mahallesi ve Yunanistan sınırında yetişen Karaağaç Acı biberinin hasadı başladı.
Her yıl iki kez hasat yapılan biberin hasadı bu yıl sıcak havaların 40 dereceye kadar çıkması ve biberlerin strese girmesi sebebiyle 20 gün gecikti.
Çok sayıda tarım işçisinin sabahın erken saatlerinde emek vererek topladıkları Edirne tava ciğerinin yoldaşı karaağaç acı biberi ilk önce toplanıyor teker teker iplere geçirilip asılarak kurutuluyor. Havanın koşuluna göre kuruma süresi değişiyor. Genelde 1 ayda kuruyor ve sofralara sunuluyor. Karaağaç acı biberi ince kabuklu yapısı dolayısıyla bir hayli meşakatli yetişiyor.
Karaağaç acı biberinin yetişme koşullarının zorluğundan bahseden Patatenli ve tescilli biber yetiştiricisi Karaağaçlı Çiftçi Tunahan Ule şu ifadelere yer verdi;
“ Bu sene haşatımıza 20 gün geç başladık. 40 derecelerden dolayı biberimiz çok strese girdi. Bu biber yerli tohum yani Ata tohumumuz yani dedemizin dedesinden kalma o yüzden çok çabuk strese giriyor. En büyük özelliği ince kabuk olması biberimizi yalnızca senede 2 kere toplayabiliyoruz 3’üncü kez toplayamıyorsun çok verimli bir biber değil şimdi burada toplandıktan sonra tek tek iplere dizilecek imece usulü. Oradan tek tek askıya asılması gerekiyor ve gölgede asılması gerekiyor. Güneş görmeyecek. Nem olan yerde kesinlikle kurumaz. Bu 35-40 derecelerde askıdayken 1 ayda 35 günde biberimiz kurumuş hale geliyor. Fakat dereceler 20-25 derece olduğu zaman iki üç ay içinde kurumuş oluyor. Biberimiz sadece Edirne Karaağaç Mahallesi’nde yetişiyor ve ayrıca sınır bölgesinde yetişiyor. Suya yakın ve ovalarda yetişmiyor sadece sınır bölgesinde yetişiyor. Yunanistan’a sınır olan bölgelerde yetişiyor. Edirne Tava Ciğeri’nin yol arkadaşı. Ciğer olmazsa biber olmaz biber olmazsa ciğer olmaz totalde 200 tona yakın bir hasat bekliyoruz.Ve Bu sene yeşil biberin fiyatı 85 lira.” Dedi.
"KOMŞUYA SELAM OLSUN"
Edirne’li esnaf Arif Meriç ise Dünya'nın hiçbir yerinde yetişmeyen Karaağaç biberinin komşuda yetişmeyip Edirne’de yetişmesinin Edirne için çok büyük bir enerji olduğunu vurgulayarak;
“ Bu topraklar öyle mübarek öyle bereketli topraklar ki dünyanın hiçbir yerinde yetişmeyen bu Edirne’nin deva-i misk’i ile Edirne’nin karaağaç biberi burada çıkıyor. Çok mutluyuz o kadar mutluyuz ki o kadar sevinçliyiz ki dünyanın dört bir uçağından Edirnemize gelip ciğerini yiyip biberini almadan gitmiyorlar. Hem biberi hem ciğeri yiyorlar bir taraftan tatlanıyorlar oh be kardeşim diyor. İyi ki gelmişim Edirne’ye diyor. Ruhun ne kadar boşlukları varsa Edirne’de bu biber bu deva hepsini dolduruyor efendim. En uç yerdeyiz düşünebiliyor musunuz 200-300 Metre ileride Yunanistan var Allah’ın hikmetine bakın bu biber burada yetişiyor orada yetişmiyor şu güzelliğe bakın. Dünyanın hiçbir yerinde aramızda 200 300 500 metre olan biraz daha ilerlesin toprakta bu dünyanın biberi karaağacın biberi orada yetişmeyip burada yetişmesi bizler için çok büyük bir enerji. Aman Allah’ım bizim dedelerimizin dedesi yüzyıllarca neyi saklamışlar gelecek nesillere tohumunu saklamışlar bunun da tohumu Edirne Karaağaç biberinde. Onun için buradan diyorum ki buradan yanımızdaki komşumuza da selamlar hürmetler olsun ne zaman canları ciğer çektiğinde löp Edirne’ye geliyorlar yanında da Karaağaç’ın biberini yiyorlar. Neden? Yan yana komşuyuz ya işte dünya bu kadar kısa.” dedi.
KAYNAK: İHA
Haber:Cansel Pelvanoğlu