Tarih: 23.12.2014 11:19

‘TÜKODER’ EDİRNE ŞUBESİ AÇILDI

Facebook Twitter Linked-in

‘TÜKODER’ EDİRNE ŞUBESİ AÇILDI

‘Tükoder’ Edirne Şubesinden yapılan yazılı açıklamada; “günümüzde uygulanan liberal ekonomik politikalar nedeni ile yürürlüğe giren yeni kanunlar ile aynı zamanda “tüketici” olan halkımız mağdur edilmekte ve yaşamın gereği olan temel haklarımız elimizden alınmakta, alınmaya da çalışılmaktadır. Bu hak kayıplarına dur diyebilmek için,Tüketimden gelen gücümüzü kullanabilmek için, Bireysel mücadele ile buna karşı durulamayacağı bilinci ile haklarımızı savunmak,Kullanmak ve daha fazla bilinçlenmek ve bilinçlendirmek için örgütlenmemiz ve bir araya gelmemiz şarttır. Bu nedenle, Tüketiciler Derneği Edirne Şubesi’ni kurmayı gerekli gördük ve “tüketiciyim” diyen herkesi TÜKODER’de örgütlenmeye, bizi sömürenlere karşı birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz. “  dendi.

TÜKODER Edirne Şube Başkanı Hüseyin TAŞ açıklamasında şunlara değindi;

“Tüketici hakları evrenseldir, tüketici sorunları da evrenseldir Çok eski tarihlerden bu yana, çeşitli hukuk sistemlerinde (örneğin, Roma hukukunda) tüketicinin aldatılmasını önlemeye yönelik hükümler yer almıştır. Ancak tüketici hakları tarihi, uzun ve zorlu mücadeleler ile doludur.

 Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın 09.04.1985 tarihli toplantısında üye ülke temsilcilerinin oybirliği ile Tüketicinin Korunmasına İlişkin Temel Esaslar isimli deklarasyon kabul edilmiştir.

Bu deklarasyon ile 8 ana başlık halinde tüketicilerin temel hakları ortaya konulmuştur. Bu haklar;

Tüketicinin;

1. Temel gereksinmelerinin karşılanması hakkı,

2. Sağlık ve güvenliğinin korunması hakkı,

3. Ekonomik çıkarlarının korunması hakkı,

4. Bilgilendirilme hakkı,

5. Eğitilme hakkı,

6. Zararlarının tazmin edilmesi hakkı,

7. Temsil edilme hakkı,

8. Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı şeklinde ifade edilmiştir.

Toplumu oluşturan bireyler, doğal hayatın gereği olarak tüketicidirler. Üretici olarak bilinen köylü, esnaf, sanatkar da bir başka açıdan bakıldığında tüketicidir. Toplum hayatının gelişmesinde önceleri üretici durumunda olanların haklarının korunması gündeme gelmiştir. İşçinin korunması, esnafın korunması, çeşitli meslek dallarında faaliyet gösteren kimselerin korunması söz konusu olduğunda, çeşitli meslek kuruluşları, odalar, dernekler, vakıflar, kooperatifler oluşturularak bu kişilerin hak ve menfaatlerinin sağlanması, sorunlarına çare bulunması için çalışmalar yapılmıştır. Ancak son elli yılda, asıl korunması gerekenlerin tüketiciler olduğu, çünkü herkesin her zaman “tüketici” konumunda olduğu fark edilmiştir. Bu anlayışın giderek taraflar bulması üzerine; Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu, Ceza Kanunu gibi çeşitli kanunlarda dağınık olarak yer alan korumacı hükümlerin bir araya getirilerek, tüketici hukukunun oluşturulması çalışması hız kazanmıştır.

Ancak günümüzde uygulanan liberal ekonomik politikalar nedeni ile yürürlüğe giren yeni kanunlar ile aynı zamanda “tüketici” olan halkımız mağdur edilmekte ve yaşamın gereği olan temel haklarımız elimizden alınmakta, alınmaya da çalışılmaktadır.

Bu hak kayıplarına dur diyebilmek için,

Tüketimden gelen gücümüzü kullanabilmek için,

Bireysel mücadele ile buna karşı durulamayacağı bilinci ile haklarımızı savunmak,

Kullanmak ve daha fazla bilinçlenmek ve bilinçlendirmek için örgütlenmemiz ve bir araya gelmemiz şarttır.

Bu nedenle, Tüketiciler Derneği Edirne Şubesi’ni kurmayı gerekli gördük ve “tüketiciyim” diyen herkesi TÜKODER’de örgütlenmeye, bizi sömürenlere karşı birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz.

TÜKODER Edirne Şube Yönetimi aşağıda ki isimlerden oluştu.

Hüseyin TAŞ – Başkan/ Raşit ÖZDEMİR –Başkan Yrd./Tarık Kenan PARLAR – Sayman-Sekreter

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —