Tarih: 08.05.2017 21:23

TURAN ŞALLI;“ROMANLARI BABAFİNGO KURTARACAK.”

Facebook Twitter Linked-in

TURAN ŞALLI;“ROMANLARI BABAFİNGO KURTARACAK.”

 Edirne Avrupa’ya açılan serhat şehrimizdir.

Her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde Sarayiçi mevkiinde Kakava ateşinin yakılması ile Kakava - Hıdrellez şenlikleri büyük bir coşkuyla kutlanır.

5 Mayıs Edirne için tarihteki önemi Edirne’nin fethidir. Halk umursamaz. Çalsın sazlar, oynasın kızlar.

Türkiye’nin değişik illerinden gelenlerle Edirne dolup taşar. Diğer bireyler Romanların coşkusuna ortak olurlar. Birlikte eğlenilir, Kanuni köprüsü neşe dolar. Romanların neşesi turizm sektörünün yüzünü güldürür ve Romanların varlığı Edirne’nin sosyo-ekonomik yapısına büyük bir değer katar...

Romanların birde “BABAFİNGO” efsanesi vardır. İnanışa göre: Tarihte Çingenelere yol göstermiş büyük bir önder imiş. Düşmanlarından kaçarken suda boğulmuş. Kakava ve Hıdrellez günleri Kanuni köprüsünden suya atlayan Romanlar Babafingo’yu suyun dibinde ararlar. Romanlar suyun altından babafingo’yu aramaya devam ederken, Edirne’de turizm sektöründen geçinenler kazanç sağlıyor.

Yani biz oynuyoruz, birileri kazanıyor. Romanlar olmasa Kakava ve Hıdrellez bir hiçtir. Romanların kimsenin kazancında gözü yoktur. Ancak, gerçeği de görmek gerekir.Eğlence kültürüne katkı sunan insanımızın emeğini de saygı duymak, hak ettiği değeri de vermek gerekir.Normal zamanlarda bizleri aralarına almayan bireyler, Kakava ve Hıdrellez günlerinde karşılıklı oynuyoruz.Hak adalet, eşitlik deyip çaktırmadan Romanların emeğini sömürülüyor!

Edirne’de bulunan Roman dernek başkanları hiçte alınmasınlar Roman kültüründen söz edenler kültür anlayışımızın içinde yer almayan kıyafetlere ses çıkarmıyorlar. Roman kültürü bu gidişle başkalarının elinde ticarete dönüşecek, bizim Romancıklarda bedava oynamaya devam edeceklerdir.

Türkiye’de Roman Sivil Toplum Örgütleri amacından sapmıştır. STK ların çoğunluğuna baktığımızda belli başlı işleri olmayan, hak mücadelesinden uzak, siyasi hizmetkârlar haline dönüşmüştür. Roman kültüründen söz eden derneklerin kültürümüzün yozlaşmasını görememesi çok üzücüdür. Bir anlamda kapitalizme yenilmek gibidir. Para kazanma amacı içinde çeşitlilik artmakta hayaller ve idealler yok olmaktadır. Roman kültürün özündeki kaymalar doğallığını yetirmektedir. Bu sürekli böyle devam ederse, Roman kültüründen gün gelecek söz edemeyeceğiz. Günümüzün şartlarına uygun yeni girişimcilik alanları yaratmak zorundayız. Roman kültüründen yeni oluşumlar yaratma yetersizliğimiz birilerinin rantını korumaktan öte gitmeyecektir. Özellikle Edirne’de bulunan Roman dernekleri Romanlar üzerindeki rant düzenini kabullenmiş olacaktır. Romanlara özgü yeni girişimcilik alanları yaratılması ve Roman kültürün yaşatılması konusunda Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği yönetimi olarak konunun takipçisi olacağız. Aynı duyarlılığı diğer Roman derneklerinden de bekliyoruz.

Aksi takdirde bu gidişle BABAFİNGO’yu daha çok ararız.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —