Tarih: 21.05.2014 20:57

ULUSLARARASI TARİHİ PEYZAJ VE KÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞTAYI BAŞLADI.

Facebook Twitter Linked-in

ULUSLARARASI TARİHİ PEYZAJ VE KÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞTAYI BAŞLADI.

Edirne Valiliğinin katkıları, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Mississippi State Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Tarihi Peyzaj ve Kültürel Miras Çalıştayı  Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı'nda  başladı. Edirne Valisi Hasan Duruer, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada  'Dünyanın en güzel şehirlerini kurmuş bir milletiz fakat son 40–50 yıla baktığımızda bu şehirleri tahrip etme konusunda da üstümüze olmadığını söylemek isterim' dedi.

Üç ülke, üç nehir ve üç medeniyetin buluştuğu bir yerde bulunan Edirne'nin çok özel bir şehir olduğunu vurgulayan Duruer, '1361 yılında kurulan Edirne bir Saraylar kentidir. Amerikan'ın keşfinden 4 yıl önce 1488'de benim ecdadım akıl hastalarını burada müzikle tedavi ediyordu. Bu yıl Tarihi Kırkpınar Yağlı güreşlerinin 653. yıl dönümünü kutlayacağız. Edirne, tarihi yönden oldukça zengin bir kent. 77 cami, mescit olarak, 29 türbe, Dergâh, 128 Çeşme, 10 kervansaray ve han, 14 köprü, 13 şehitlik, 22 hamam, 9 kilise, sinagog, 4 medrese, 463 tescilli sivil mimari esere sahip. Dünyanın en güzel şehirlerini kurmuş bir milletiz, gerek İstanbul olsun, gerek Edirne olsun fakat son 40-50 yıla baktığımızda bu şehirleri tahrip etme konusunda da üstümüze olmadığını söylemek isterim. Ağaç dikmeyi peyzaj sanan bir milletiz. Çalılarla peyzaj oluşturabilecekken, villa bahçesinde bakılabilecek pahalı ağaçları yol kenarlarına dikerek peyzaj yaptığımızı düşünüyoruz. Bu da bakım ücretleriyle bir anlamda masrafları artırıyor” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise kentteki eksikliklerin farkında olduklarını, çalıştay sonuçlarını yol göstermesi açısından çok değerli bulduklarını söyledi.

Mississippi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Artunç ve Amerika Peyzaj Birliği'nden peyzaj planlayıcısı Prof. Dr. Patrisya Donall da çalıştayın çalışma metodu hakkında bilgi verdi.

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Candan Zülfikar da Edirne'nin 2. yüzyılda Romalılar zamanında Kral Hadriyanus tarafından kurulduğunu anımsatarak, tarih içinde kentte meydana gelen tahribatlardan örnekler verdi.

Çalıştayda, açılış konuşmaların ardından akademisyenler gruplar oluşturarak programa devam etti. Çalıştay, 24 Mayıs'a kadar sürecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —