Tarih: 17.05.2016 15:52

UZMAN DR.CAN İYİİZ, HİPERTANSİYONA DİKKAT!

Facebook Twitter Linked-in

UZMAN DR.CAN İYİİZ, HİPERTANSİYONA DİKKAT!

Edirne Sultan 1.Murat Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Can İyiiz, kan basıncı ile ilgili uyarılarda bulunarak hipertansiyona dikkat çekti. İyiiz; “hipertansiyonun en çok bilinen belirtileri, yorgunluk, bulantı, görme bozuklukları, fazla terleme, ciltte kızarma, solukluk, burun kanaması, endişe, sinirlilik, çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı, kulaklarda çınlama ve uğultu şeklindedir. Ama hipertansiyonun önemli bir bölümünde hiçbir belirti ortaya çıkmamaktadır. Bu nedenle de aralıklarla tansiyonumuzu ölçtürmeliyiz.”dedi.

Edirne Sultan 1.Murat Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Can İyiiz hipertansiyon hastalığına dikkat çekmek ve kamuoyunda farkındalık yaratmak için yaptığı açıklamada 5 önemli soruyu cevaplayarak hipertansiyon hastalığını anlattı.

HİPERTANSİYON NEDİR?

Kan basıncı, kanı kalpten dokulara taşıyan damarlarda oluşan basınçtır. Hipertansiyon basit olarak yüksek kan basıncı demektir.     Kan basıncı, istirahat halinde 120/80 mmHg’dır.  Kan basıncı uyku sırasında düşüktür. Sinirli, heyecanlı veya efor sırasında kan basıncı yükselir. Kan basıncı devamlı olarak 140/90 mmHg üzerinde seyrediyorsa hipertansiyondan bahsedilir. Kan basıncı bireyler arasında farklılık gösterir. Hipertansiyon teşhisi konulabilmesi için doktor tarafından kan basıncı en az 2 kez kontrol edilmelidir. Kontroller sırasında yüksek çıkan değer dikkate alınmalıdır.

 HİPERTANSİYONUN YAYGINLIĞI NEDİR?

Sanayileşmiş ülkelerde yetişkin nüfusun %10-20 kadarında hipertansiyon saptanır. Hipertansiyon siyah ırkta ve kadınlarda daha sıktır. Kişinin yaşının hipertansiyona katkısı öncelikle damarlarda yaşlanmaya eşlik eden anormalliklerdir. Damarlarda yaşla birlikte esneklik kaybı oluşur. Sanayileşme, yaşam biçimi, tuz kullanımı, aşırı beslenme, hareketsiz yaşam ve stresin tansiyon üzerinde olumsuz etkileri vardır.

 HİPERTANSİYONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yorgunluk, bulantı, görme bozuklukları, fazla terleme, ciltte kızarma, solukluk, burun kanaması, endişe, sinirlilik, çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı, kulaklarda çınlama ve uğultu şeklindedir. Ama hipertansiyonun önemli bir bölümünde hiçbir belirti ortaya çıkmamaktadır. Bu nedenle de aralıklarla tansiyonumuzu ölçtürmeliyiz.

HİPERTANSİYONUN RİSKLERİ NELERDİR?

Hipertansiyon ciddi bir durumdur, tedavi edilmediği takdirde öldürücü olabilir. Kalbi zorlayarak kalp yetmezliğine ve damarları zorlayarak damar sertliğine yol açar. Hipertansiyonlu hastalarda beyin kanaması, felç, koroner arter hastalığı, ani ölüm, kalp krizi, ritim bozuklukları, böbrek yetmezliği ve retinopati (görme bozukluğuna yol açan göz bozukluğu) sık görülür.  Hipertansiyon, kalp hastalıkları için risk faktörüdür ve tedavi edilmezse beyin dolaşımı, kalp, damar, göz ve böbrek hastalıkları için ciddi oranda hastalık ve ölümlerde artışa neden olur.

HİPERTANSİYON TEDAVİSİ NASIL YAPILMALIDIR?

Sigarayı bırakmak, kilo vermek (özellikle karın bölgesinden), diyet yapmak (taze meyve, sebze, tahıl, az yağlı yiyecekler tüketmek ve kırmızı eti kısıtlamak), düzenli egzersiz yapmak (haftada 3-4 kez 30 dakika egzersiz yapmak), alkol alımını azaltmak, tuz alımını kısıtlamak, stresle başa çıkmayı öğrenmek. Bütün bu önlemler tansiyonu düşürmezse mutlaka doktor kontrolü altında ilaç kullanmak gerekir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —